Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Mas Guix diu que Montero avala parts de la proposta catalana de finançament i defensa que el Govern obre camí

La consellera descriu el model com una opció de "responsabilitat fiscal" i convida altres territoris a sumar-s'hi

|

- Publicitat -

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha afirmat aquest dilluns que la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, comparteix alguns elements de la proposta catalana de finançament. “Si hi ha algun altre territori que aixequi la mà i vulgui operar també sota aquest concepte de responsabilitat fiscal, d’autonomia fiscal, endavant”, ha declarat a la premsa en sortir de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que s’ha celebrat a Madrid. “Nosaltres anem desbrossant el camí”, ha agregat abans de comparar aquest plantejament singular amb la reducció del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) que també beneficiarà altres comunitats de l’arc mediterrani.

Publicitat

Des del Govern català ressalten que a l’Estat hi pot “conviure” el model de finançament “foral” que s’aplica al País Basc i Navarra, el de règim comú i un nou sistema de “responsabilitat fiscal” per Catalunya. “La ministra ha respost, quan li han preguntat altres comunitats si estava d’acord amb aquesta proposta, ha dit que hi ha elements que si i elements que no”, ha indicat un cop acabada la reunió. Tanmateix, ha dit que la petició catalana s’hauria de tramitar a través d’una modificació de llei orgànica que haurà d’avalar el Congrés.

Per la consellera catalana, qualsevol catalana que vulgui pot demanar unir-se al sistema de “responsabilitat fiscal” que defensa la Generalitat. Tot i això, ha remarcat que haurà de ser el govern espanyol qui determini si més territoris s’hi poden afegir, o no. “Nosaltres sabem què necessita Catalunya”, ha manifestat posant d’exemple mesures com la cancel·lació del deute autonòmic pactat en el marc de la investidura de Pedro Sánchez.

En contra del nou objectiu de dèficit

La reunió del CPFF celebrada aquest dilluns també ha servit perquè la ministra d’Hisenda comuniqués als governs autonòmics d’un nou repartiment del dèficit. Així, les comunitats disposaran d’un major marge fins al 2027, concretament del 0,1% pel 2025, 2026 i 2027. La senda d’estabilitat vigent fins ara contemplava que les comunitats havien de registrar un superàvit del 0,1% el 2025 i el 2026, de manera que comptaran amb dues dècimes més de marge fiscal.

Tot i aquesta millora, Catalunya ha votat en contra del nou repartiment. “Hem estat l’únic territori que ha votat en contra. No és un repartiment d’objectiu proporcional ni just”, ha lamentat Mas Guix. Així mateix, ha dit que l’objectiu no és demanar més dèficit, és a dir, més endeutament, sinó un repartiment de recursos proporcional a les necessitats i l’aportació de cada territori.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut