La secretària general d’ERC amb funcions de presidenta, Marta Rovira, va tornar a la seu del partit aquest divendres a la tarda. Després de sis anys i mig a l’exili, Rovira ha retornat i ha intentat calmar les aigües internes d’Esquerra, enmig del pols intern pel lideratge republicà a partir del Congrés del 30 de novembre: “No seré candidata a res, i menys contra Oriol Junqueras. He de passar el relleu”, insistia Rovira. La secretària general va demanar que el partit es conjuri per “debatre sense patir”, i que es prioritzi l’organització. Rovira també va reiterar que cal recosir la unitat independentista per poder fer nous passos cap al referèndum. Ovacionada per les bases, Rovira va tornar a celebrar ahir un Consell Nacional presencial.
Rovira va calmar les bases durant l’inici del Consell Nacional extraordinari d’ahir, reunit d’urgència per abordar el cas dels cartells contra els Maragall. La secretària general amb funcions de presidenta, que portava exactament 10 hores a Catalunya quan va començar el seu discurs obert a la premsa, va insistir que no serà candidata “a res”.
Rovira va tornar a deixar clar que no vol tornar a ser secretària general del partit a partir del Congrés del 30 de novembre, ni optar a la presidència d’ERC, ni tampoc ser cap de llista “de res”. “I menys contra l’Oriol Junqueras”, va emfatitzar, tenint en compte que, de moment, Junqueras manté que vol tornar a ser el president del partit.
“He de passar el relleu a una nova secretaria general. He complert una etapa immensa de 12 anys. Crec que està molt bé que la meva posició actual l’ocupi algú altre”, argumentava. Rovira, que va destacar la “pinya” que es va formar a ERC per superar l’empresonament de Junqueras, va reivindicar “la sort” de tenir-se uns amb les altres. “En van néixer molts llaços”.
Fer “pinya”
Després que, de forma conjunta, l’ACN, Rac1 i Ràdio 4 expliquessin dimecres que l’estratègia d’ERC es decidia en òrgans paral·lels a la direcció des de 2018, amb reunions amb Rovira i sense Junqueras -per deixadesa de funcions, segons l’entorn proper a Rovira i Aragonès-, Rovira va admetre que van cometre algun error. Però ho justificava pels “moments durs” provocats per la “repressió”.
“Ens vam equivocar, és clar. Era molt difícil. Ens hem de saber perdonar. Però vam fer pinya. Molta pinya. I aquesta pinya, que és una sort, ens ha portat l’èxit també en els últims anys. I la clau de l’èxit ha estat fer pinya i sí, fer grups, de Whatsapp i Signal, i de gent”.
Debat però sense patir
Rovira va normalitzar que hi hagi un “debat” intern, però va demanar que les bases es “conjurin” perquè es faci sense patiment. També va negar que hi hagi cap crisi a la formació. “Tenim un debat madur. En aquest partit no hi haurà cap crisi si nosaltres no la volem. I oi que no ho volem? No hi serà!”, exclamava, davant l’aclamació dels consellers i conselleres nacionals.
La secretària general d’ERC va assumir que cal “canviar coses” després dels “mals” resultats dels últims dos anys, però que no cal “patir tant”, sinó debatre tot prioritzant el projecte i l’organització. Rovira va reclamar que uns i altres parlin entre ells, sobretot amb qui tinguin menys coses en comú, però que no ho utilitzin per atacar-se.
Rovira va citar diverses persones a qui va agrair el seu paper durant l’exili, com ara Pere Aragonès, Marta Vilalta, Marta Vilaret, Raquel Sans, Marc Colomer, Estefania Torrente, entre d’altres. De la mateixa manera, va reclamar unitat independentista per fer noves passes que apropin el referèndum. També va tornar a situar el finançament singular com a prioritat, de cara a negociar una possible investidura.