Marta Molina, dirigent d’ERC i represaliada política arran de la causa judicial contra el Tsunami Democràtic, declararà d’aquí a poques hores davant l’Audiència Nacional com a acusada de terrorisme per organitzar una protesta pacífica contra les sentències del Procés i l’1-O. Molins ha comparegut aquest dimarts davant els mitjans de comunicació acompanyada del seu grup de suport, el qual s’ha presentat també aquest dimarts, i envoltada de companyes, per a denunciar que la repressió no s’atura. “Soc conscient que puc anar a la presó, ho assumeixo; l’Estat haurà d’assumir que torna a tenir presos polítics” ha expressat de forma contundent la republicana.
El grup de suport i la mateixa Marta Molins han denunciat en un auditori ple a vessar que la causa contra el Tsunami Democràtic està totalment “infundada”, i que forma part de la persecució judicial que l’Estat du a terme a través dels tribunals contra l’independentisme i la dissidència. Molina ha insistit que Catalunya té dret a decidir el seu futur sense que hi hagi empresonaments ni repressió. “Exercim els nostres drets de manera pacífica, amb calma i perseverança; som demòcrates i tenim la raó” ha asseverat Molina.
“No hi ha cap delicte al Codi Penal que encaixi en les actuacions de l’independentisme, i per això ‘s’inventen’ relats” ha denunciat la republicana, tot assenyalant que “no és causalitat que ens hagin citat ara, pocs dies abans de la llei d’amnistia, perquè volen que aquesta causa no hi entri”. Malgrat que ha assegurat que no hauria hagut de ser necessària la llei, ha insistit que l’amnistia “és una victòria de la democràcia”. “Els tornarem a guanyar” ha remarcat.
Davant dirigents dels partits i entitats sobiranistes, entre els quals es trobaven Oriol Junqueras, Marta Vilalta, Laura Borràs, Albert Batet, Laia Estrada i Dolors Sabater, a més de la família, Molina i el seu grup de suport han denunciat la causa prospectiva contra l’independentisme i especialment contra les protestes arran de la sentència de l’1-O. “Volem denunciar la repressió que pateix la Marta, acusada de terrorisme, i les onze persones citades a declarar“, ha afirmat David Ricard, amic de Molina.
La citació de Molina està prevista pel dimecres 22 de maig, una setmana abans de l’aprovació definitiva de la llei d’amnistia, que entrarà en vigor l’endemà i començarà a aplicar-se a tots els represaliats judicialment per fets relacionats amb el Procés independentista i de l’1-O, des del novembre del 2018 fins a l’actualitat. Per aquest motiu, el jutge que instrueix la causa, Manuel García-Castellón, ha hagut d’accelerar la maquinària repressora i reprendre la investigació després d’anys aturada, així com citant a declarar els investigats, molts dels quals s’han exiliat. Demà, de fet, estava previst que declaressin sis dels deu investigats, però finalment només declararà Marta Molina.
García-Castellón vol que tots els investigats, també els exiliats, declarin des de Barcelona, per tractar de forçar així una possible detenció. El jutge va denegar totes les peticions que van fer els investigats per a declarar per videoconferència des de Suïssa, però va veure’s obligat a acceptar les peticions d’ajornament de la citació.
La dirigent republicana, tanmateix, ha decidit quedar-se a Barcelona tot i l’acusació de terrorisme, i malgrat que altres investigats han optat per exiliar-se a Suïssa per a tenir garanties, ha afirmat que es queda per una “decisió política”. Així i tot, ha agraït també les persones que s’han exiliat a Suïssa, com ara Ruben Wagensberg, Oleguer Serra o Josep Campmajó. “S’ha de batallar des de tot arreu”, ha afirmat. Molina ha dit que és necessari “mirar als ulls” als jutges per dir-los que aquestes acusacions no tenen cap recorregut. “L’independentisme no és violent”, ha remarcat.