El ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha rebutjat aquest dijous que l’edifici número 43 de Via Laietana, on hi ha la comissaria de la policia espanyola, esdevingui un espai de memòria democràtica. Fa anys que la societat civil i les víctimes de les tortures policials patides durant la dictadura franquista i la transició reclamen que la comissaria es traslladi de lloc per tal que es pugui ressignificar l’edifici i retre homenatge a les víctimes; una reclama que el Govern espanyol va acceptar de primeres, però que amb els mesos s’ha vist enfosquida.
Aquest dijous, el minitre espanyol s’ha reunit amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i la consellera d’Interior i Justícia, Núria Parlon. A la reunió han acordat, per exemple, espanyolitzar el telèfon 112-CAT per tal que també l’atenguin agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil; també han obert la porta a ampliar el nombre de Mossos d’Esquadra de 22.000 a 25.000 de cara 2030. Tanmateix, en ser preguntat er la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana, el ministre ha dit que la qüestió no s’ha tractat a la junta i que la posició del Ministeri de l’Interior no ha canviat, o sigui que es manté a l’edifici.
Segons Marlaska, el treball diari de fa anys que fa la Policia Nacional per defensar els drets i llibertats dels catalans ja suposa la “ressignificació” d’aquest edifici. A més, ha assegurat que molts altres edificis van ser llocs de tortures i maltractaments durant el franquisme i també són ressignificats per la feina dels funcionaris.
Durant la celebració de la reunió, una desena de persones s’han concentrat a la plaça Sant Jaume per reclamar que la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana es converteixi en un espai de memòria democràtica.