El diputat d’ERC, Ernest Maragall, ha assegurat aquest dimecres que el compromís del seu aprtit és “amb el diàleg i amb la democràcia”. Després que el president del Govern, Quim Torra, fes dimarts una aposta per al confrontació amb l’Estat, Maragall creu que és clar que hi ha un “conflicte obert” i que es pot parlar de confrontació, però ha assenyalat que “també hi ha un criteri clar per part d’ERC de quina és la millor manera de conduir la confrontació”. En aquest sentit, ha dit que el compromís dels republicans amb el diàleg “no implica la mínima renúncia ni la rebaixa d’exigència i de fermesa” en la seva relació amb l’Estat espanyol.
En declaracions als mitjans al Parlament, Maragall, que també és el president del grup d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, ha fet una crida a prendre la iniciativa des de la ciutat i que atengui la situació actual de la crisi humanitària d’ara des del lideratge. Així, ha apostat perquè s’organitzi per via aèria el trasllat dels migrants recent desembarcats del vaixell de l’Open Arms al port de Lampedusa.
Maragall, que ha parlat amb l’alcalde de Lampedusa, veu necessari organitzar-se per una situació que “va per a llarg” perquè no es limita a l’Open Arms. “És hora que ens organitzem no per un dia; requerirà esforços, recursos i responsabilitats”, ha reblat. “És hora que Barcelona faci de Barcelona”, ha reivindicat Maragall, que ha dit que parlarà amb l’alcaldessa, Ada Colau, per abordar aquesta qüestió, i que està convençut que obtindrà la seva empatia. El diputat també ha criticat la gestió del govern espanyol, que s’ha limitat, ha dit, a anunciar multes.
La CUP demana a Torra que deixi el simbolisme i passi a l’acció
Al seu torn, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha demanat a Torra que deixi de banda la “retòrica republicana” i “les declaracions que res a veure tenen amb la seva acció de Govern” i que passi a l’acció. Sirvent ha considerat que les declaracions poden dir “coses concretes”, però l’ha instat a que les acompanyi “d’accions”, que és el que s’acabarà valorant des de la formació anticapitalista. Després que els cupaires es mostressin disposats a parlar del pressupost del 2020 si implica avançar en clau nacional, Sirvent ha avisat que el que poden valorar avui és que hi ha damunt la taula la llei Aragonès, que rebutgen, i que han hagut de comparèixer al Parlament aquest dimecres per les “retallades” ordenades pel Departament d’Economia.
Sirvent ha explicat als mitjans que està “decebuda” amb la compareixença del vicepresident, Pere Aragonès, per explicar l’ajust de despesa. “Ha vingut a explicar que han fet una gestió excel·lent de la política pressupostària, quan el que han fet és retallar més drets cada dia de la gent”, ha carregat. La diputada ha lamentat que el Govern “segueix les instruccions” de Madrid “de manera estricta”.
Els comuns reclamen a JxCat i ERC que “s’aclareixin” i surtin de la política simbòlica
D’altra banda, CatECP reclama a JxCat i ERC que “s’aclareixin” i surtin de la “política simbòlica”. El diputat David Cid ha advertit que són declaracions com les de Torra les que han conduit a una situació “com la d’ara, amb retallades”. En aquest sentit, ha reparat en les diferències entre JxCat i ERC: “Tinc la sensació que un dia Torra diu una cosa i Aragonès, una altra”. Amb tot, els comuns estenen la mà i reiteren que “hi seran” per a negociar els pressupostos del 2020, però no en declaracions simbòliques i en el “batibull” d’aquestes dues formacions, immerses en el “càlcul electoral constant”. Ara bé, Cid ha advertit que no oferiran al Govern un xec en blanc per a negociar els nous comptes.
A la sortida de la comissió d’Economia on ha comparegut el vicepresident Aragonès, Cid ha explicat que el seu grup registrarà dijous la petició perquè se’ls transmeti la informació sobre els plans de contingència de les empreses públiques, ja que no se’ls ha donat “ni una xifra”. Cid ha criticat que l’anunci hagi estat portar el govern espanyol als tribunals. “No evita les retallades, presentar un recurs”, ha lamentat el diputat, que opina que hauria estat millor defensar-los amb uns pressupostos, que incloguessin una reforma fiscal, a més d’aprovar els comptes generals de l’Estat. Tot i això, han estès la mà a parlar dels nous comptes del 2020 “si no es repeteixen els mateixos errors”. Per tot plegat s’erigeixen com un “dic de contenció contra aquestes retallades”.