Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Manuel Bustos ingressa a la presó de Lledoners

|

- Publicitat -

L’exalcalde socialista de Sabadell, Manuel Bustos, acaba d’ingressar a la presó de Lledoners per complir una sentència de tres anys per haver prevaricat i haver fet ús il·legítim de la seva influència política com a batlle.

Publicitat

En detall, el socialista va retirar dues multes a la seva dona i a un dels fills l’any 2012. A més ha hagut de pagar una multa de 800 euros. La sentència comporta una pena d’inhabilitació per a qualsevol lloc de feina públic durant 16 anys.

Bustos ja havia estat condemnat anteriorment per un altre cas de corrupció en el marc de la mateixa investigació, però no va haver d’ingressar a presó. En concret, va ser condemnat per pressionar l’alcaldessa de Montcada i Reixac, perquè contractés un antic càrrec de la Generalitat. En aquest cas, però, va aconseguir eludir la presó amb una multa.

L’exalcalde va valorar al Diari de Sabadell que “anirà a presó per dues multes de trànsit i res més” i va donar a entendre que va ser víctima d’una persecució amb “escoltes telefòniques il·legals”, malgrat que diversos mitjans han apuntat que la causa forma part del cas Mercuri.

Bustos ha acusat al sotsinspector de Mossos d’Esquadra, Antoni Salleras, d’haver actuat il·legalment amb aquestes escoltes telefòniques. L’exbatlle de Sabadell ha lamentat que “hi havia un interès polític en fer-lo caure”.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, per la seva banda, celebra l’ingrés a presó de l’exalcalde i demana no banalitzar la condemna ni qualificar de “menors” els delictes que porten Bustos a la presó: “Es tracta de dos delictes greus perquè qui els comet i defrauda les arques municipal és ni més ni menys que l’alcalde, la màxima autoritat municipal”.

Et pot interessar  L'Obrera ocupa un nou espai al sud de Sabadell propietat d’un gran tenidor per convertir-lo en centre social

En aquest sentit, la plataforma entén la condemna com un “element reparador” del dany públic causat i té la “funció de d’evitar la reincidència” de la persona condemnada i “desmotivar” la possible comissió de nous delictes. La corrupció, diuen “ni es justifica ni es banalitza, es combat”.

Ara, a més, durant la seva estada a presó, Bustos podria continuar sumant condemnes per altres peces del ‘cas Mercuri’ pendents de judici. La més important és la que fa referència a l’adjudicació del contracte de residus i neteja viària de Sabadell a l’empresa Smatsa i el finançament irregular d’actes de campanya del PSC per part d’aquesta mateixa companyia.

Una altra peça pendent de judici és la que investiga contractacions públiques irregulars a altres administracions, com el Consorci de Residus del Vallès Occidental o l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en les que l’exalcalde de Sabadell també hauria tingut un paper actiu. En aquest cas, el de la peça 31 del ‘cas Mercuri’, Fiscalia demana vuit anys més de presó per a Bustos.

Altres peces secundàries que podrien esquitxar l’exalcalde son la possible malversació a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) o els pagaments irregulars amb targetes del Consell Comarcal. D’altra banda, en la peça principal del ‘cas Mercuri’, que investiga un cas de tràfic d’influències a l’entorn de l’Ajuntament de Sabadell, Bustos n’ha quedat fora.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut