Entitats socials i culturals de Mallorca agrupades en la Plataforma 31D, així com l’Esquerra Independentista de Mallorca, han convocat l’anual manifestació unitària el dia 30 de desembre a les 18 hores de la tarda a Palma. La protesta reivindica, d’una banda, que el 31 de desembre torni a ser la Diada oficial de Mallorca; i, de l’altra, l’autodeterminació com a solució als problemes socials que pateix la societat balear, entre els quals hi ha l’espoli fiscal, l’infrafinançament, la manca d’habitatge o el col·lapse dels serveis públics.
La manifestació començarà al passeig del Born i arribarà fins a la plaça del Tub, on es llegiran els manifests; també hi haurà ballada, festa i concerts, segons ‘dBalears’. Les entitats que formen part de la Plataforma 31D reivindicaran el 31 de desembre com el dia oficial de la Diada, mentre que la CUP, Arran, SEPC, Endavant (OSAN), COS i Alerta Solidària, que formen l’Esquerra Independentista de Mallorca, reclamarà “defensar la terra i enfortir la resistència davant els atacs constants contra la llengua, la cultura i el territori”, així com la construcció d’una Mallorca i uns Països Catalans lliures.
Avui presentam la #DiadaMallorca24:
l’Esquerra Independentista tornam als carrers a reivindicar la defensa de Mallorca i el seu poble.
Dia 30 de desembre, totes a les 18h. al Passeig del Born! #TerraLluitaLlibertat pic.twitter.com/8l0BSyTMY6
— Esquerra Independentista de Mallorca (@eimallorca) December 14, 2024
Les Illes Balears celebren la seva Diada cada 31 de desembre per commemorar el dia en què el rei Jaume I va proclamar el regne de Mallorca. Aquesta diada és una de les més antigues, ja que es remunta a l’any 1.230 dC. Tanmateix, l’entrada del PP i de Vox al Govern de les Illes Balears el 2023 va posar fi a aquesta tradició; els dos partits espanyolistes van utilitzar la seva majoria per a modificar la data oficial de la Diada de les Illes Balears i recol·locar-la el dia 12 de setembre, quan va constituir-se la Corona de Mallorca. La decisió no va agradar gens a l’oposició, que va qualificar el canvi de “nyap” basat en una “idea pobra i limitada” de Mallorca.