Ahir, dilluns 13 d’agost, el jutjat social número 2 de Barcelona va resoldre desestimar la demanda de l’empresa Magma Cultura S.L. contra els seus treballadors del Museu Picasso de Barcelona. L’empresa havia denunciat al sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors en considerar il·legal la vaga indefinida que duen a terme. El sindicat SUT havia denunciat que l’empresa Magma feia servir esquirols per a reduir els efectes de la vaga.
El Jutjat Social nº2 de Barcelona ha desestimat la demanda de @magmacultura contra @sut_bcn en la que demanava la il.legalització de la vaga convocada al @museupicasso, @MACBA_Barcelona, @cececebe i la Sala Ciutat.
Més avall, alguns detalls 👇 pic.twitter.com/tmyyq6cyNd
— Vaga MagmaCultura (@vaga_magma) 13 d’agost de 2018
El jutge ha resolt que l’empresa no pot destinar als serveis de taquilles i informació general més personal que el que va ser contractat prèviament a la vaga. D’altra banda, també estima que l’empresa no pot augmentar el servei de seguretat del museu els dies de vaga. El cas que ens ocupa està centrat al Museu Picasso de Barcelona, tot i que la situació és la mateixa a altres centres culturals, on les tasques d’informació i de venda de tiquets estan externalitzades.
La gestió dels treballadors d’informació general i taquilles recau sobre empreses de personal, entre elles Magma Cultura S.L. o Ciut’art. Aquestes empreses obtenen la concessió a través de concursos públics. El 2015 Elena Vozmediano a El Cultural alertava: “Estem assistint a una ocupació gradual d’un ampli nínxol de feines abans públiques per part d’empreses de treball temporal (ETT). Les dimensions del problema són molt majors del que podria semblar”. Des de l’estiu de l’any passat el sindicat SUT ha mantingut un ferm pols amb Magma Cultura i l’Ajuntament de Barcelona per tal de millorar les condicions laborals dels treballadors dels museus. Des de llavors s’ha mantingut una vaga intermitent per tal de combatre la precarietat en la qual és veuen avocats com a treballadors subcontractats. En la vaga iniciada el 27 de març (ara indefinida) al Museu de la Música, Fundació Tàpies, Museu del Disseny, Arxiu Històric de Barcelona, Fundació Miró, CCCB i la Fabra i Coats. Les reivindicacions eren:
- Tots a fixos indefinits o fixos discontinus de l’empresa principal o subsidiàriament compromís indefinit de subrogació completa.
- Eliminació dels acords d’hores complementàries obligatoris i consolidació de jornada.
- Recuperació de festius treballats.
- Categoria d’informador única.
- Equiparació de tots els centres en jornada i salari (equiparació amb les condicions del Lleure que s’apliquen parcialment i discriminatòriament).
- Abrics, uniformes i calçat adequat. Plus de manteniment de vestuari.
- Cobrament abans de finals de mes i entrega de nòmines sense petició i clares.
- Consideració de l’hora de dinar com a temps efectiu de treball.
- Mobiliari ergonòmic.
- Possibilitat d’escollir els períodes vacacionals sense imposicions de l’empresa.
- Superació automàtica de tots els períodes de prova actuals