Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Madrenas creu que és “indigne” que el Govern “traspassi la responsabilitat” als ajuntaments en la gestió de la sequera

L’alcaldessa critica l’excés de burocràcia espanyola i valora positivament els canvis de neteja i seguretat a la ciutat

|

- Publicitat -

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, creu que és “indigne” que el Govern “traspassi la responsabilitat” en la gestió de la sequera als ajuntaments. En aquest sentit, l’alcaldessa ha carregat contra l’executiu català per no haver tancat cap acord amb l’oposició en la cimera que es va fer la setmana passada i creu que és una “irresponsabilitat” el fet de sancionar els municipis que no compleixin amb el pla acordat. Madrenas ha fet aquestes declaracions aquest dilluns en un balanç del mandat, en què ha valorat positivament la millora en neteja i seguretat a la ciutat. Per altra banda, l’alcaldessa ha criticat que cada vegada hi hagi més burocràcia a l’Estat i això provoca problemes en la contractació de serveis.

Publicitat

 

El règim sancionador per excès de dotació d’aigua que planteja el Govern en el decret de sequera aprovat a finals de febrer no ha arribat amb bon peu a l’Ajuntament de Girona, ja que l’alcaldessa Marta Madrenas ha criticat que sigui una manera que la Generalitat s’espolsi les responsabilitats en la gestió de la sequera.

 

En aquest sentit, Madrenas creu que és “lamentable” que Esquerra tirés endavant el decret sense haver-ne parlat amb la resta de grups però va més enllà i considera que la mesura sancionadora és “indigne”. L’alcaldessa assegura que la mesura “traspassa la responsabilitat” als municipis i per això considera que “no es tracta d’una solució”, sinó que ho veu com una mesura recaptatòria.

 

A més culpa al Govern de donar poc marge per fer les actuacions corresponents als consistoris per reduir fuites i el consum d’aigua, ja que molts d’ells compten amb traves burocràtiques. “En dos mesos cap ajuntament podrà fer més que tenir un informe tècnic”, ha afirmat l’alcaldessa.

 

Malgrat tot, Madrenas ha assegurat que tot i no estar d’acord en alguns punts el consistori obligarà a complir la normativa catalana. “No estar a favor no vol dir no fer-ho complir”, ha insistit Marta Madrenas. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat que vetllaran perquè la ciutadania no ompli les piscines privades amb aigua de boca per reduir el consum, entre d’altres mesures.

 

En paral·lel, Madrenas ha recordat que l’ajuntament des de fa mesos va començar a recuperar pous d’aigua que hi havia al municipi per fer-los servir en cas de sequera. Ara, aquestes obres ja estan acabades i per tant, es preveu que la ciutat pugui utilitzar aquestes reserves hídriques en cas que fos necessari i minimitzar les restriccions d’aigua de boca, si s’apliquen a partir de la tardor.

 

A més, des de fa uns mesos ja s’està actuant en algunes de les fuites d’aigua que hi havia a la xarxa. Des que s’ha creat l’empresa pública per gestionar l’aigua als municipis de Girona, Salt i Sarrià de Ter ja s’han fet algunes reparacions. A mesura que hi hagi més dotació pressupostària per a fer tasques de manteniment es preveu fer la resta d’actuacions. “Estan totes les obres recollides en un llistat de prioritats, només cal anar-lo fent a mesura que es pugui”, ha conclòs Madrenas.

 

Canvis en la burocràcia

 

Per altra banda, l’alcaldessa de Girona ha carregat contra l’excessiva burocràcia que tenen les administracions en la contractació de serveis. Segons ha recordat Marta Madrenas tot es deu a l’adaptació del govern espanyol d’una directiva europea sobre transperència i bon govern.

 

Es tracta d’una directiva que s’ha aplicat a tots els estats membres de la Unió Europea però que en funció de cada país, s’ha fet d’una manera diferent. A l’Estat, Madrenas creu que “no s’ha fet bé” perquè acaba essent “incompatible poder complir la normativa i oferir els serveis que la ciutadania necessita”. Per això reclama canviar la legislació vigent i adaptar-la a models que han seguit altres països com ara Portugal.

 

El govern lus, segons Madrenas, ha trobat una fòrmula més àgil que l’espanyol i això i ha fet que puguin complir amb la normativa europea al mateix temps que es dinamitza l’economia portuguesa. “Ells van com una locomotora i nosaltres en paguem les conseqüències”, ha afirmat l’alcaldessa.

 

Tot i així ha recriminat a l’Estat que no aposti per modificar la lesgilació: “Ni hi és, ni se l’espera”. Per això Marta Madrenas ha demanat a l’executiu de Pedro Sánchez que prengui exemple de la república francesa, que portà “dos anys” recollint experiències per trobar una solució a la normativa de contractació pública. “Cal que fem un cop de cap perquè la prioritat ha de ser el servei a la ciutadania”, ha afegit l’alcaldessa.

 

Millores en neteja i seguretat

 

Marta Madrenas ha aprofitat aquest dilluns per fer un balanç del seu mandat al capdavant de l’alcaldia de Girona. Assegura que deixa la ciutat en molt bon estat i ha posat l’accent en tres punts: la neteja, la seguretat i la dinamització econòmica.

 

Per una banda, l’alcaldessa ha assegurat que en els últims mesos ha rebut diverses felicitacions de veïns i entitats pel nou contracte de neteja. Segons Madrenas, després d’uns mesos d’adaptació, ara es comença a veure els avantatges del nou contracte. Això fa que “no hi hagi ni un sol paper a terra” i la ciutat estigui “més neta” que ara fa quatre anys.

 

En l’àmbit de la seguretat, Madrenas també ha incidit en la reducció de delictes. Segons ha detallat, el nombre de delictes a la ciutat ha disminuït notablement. Tot i així, ha recordat l’augment de delictes vinculats al món digital, que han crescut de forma important, mentre que els fets delinqüencials a la ciutat han caigut de forma exponencial.

 

Per últim, l’alcaldessa ha valorat positivament la millora en dinamització econòmica a Girona. Segons Marta Madrenas, la capital gironina té més activitat econòmica que ara fa quatre anys tot i la pandèmia. Per això creu que aquesta dinamització ajuda a fer crèixer la ciutat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí