Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

L’Orfeó Català viatja a la Xina per primera vegada

La gira vol donar a conèixer al món el Palau de la Música

|

- Publicitat -

L’Orfeó Català viatjarà per primera vegada al continent asiàtic, del 23 al 30 d’octubre, on oferirà quatre concerts en tres ciutats de la Xina, en el marc del Festival Internacional d’Arts de Xangai. Dos concerts seran a Xangai, un a Wuxi i l’altre a Hefei. En aquesta gira, que vol servir per seguir “donant a conèixer al món” la cultura catalana i el Palau de la Música, l’Orfeó dedicarà part del programa al repertori de cançons populars catalanes. A més a més, cantarà conjuntament ‘El Rossinyol’ amb un cor xinès, i interpretaran de la mateixa manera una cançó popular xinesa. El viatge representa un “repte logístic i artístic” per a l’Orfeó, ha assegurat aquest dilluns el director del Palau de la Música, Joan Oller, en la presentació de la gira, que vol ser també un vincle per establir relacions amb empresaris xinesos.

Publicitat

En el marc de 20è aniversari del Festival Internacional d’Art de Xangai, l’Orfeó Català compartirà cartell amb noms com Alan Gilbert i la Filarmònica de l’Elba d’Hamburg o l’Orquestra Nacional de França. “Anem a un gran aparador, a un gran festival. Tot plegat és un gran repte logístic i artístic per nosaltres”, ha explicat Oller.

La primera actuació de l’Orfeó Català serà el 25 d’octubre al Shanghai Oriental Art Center, un dels teatres més importants de la ciutat asiàtica, que compta amb més de 24 milions d’habitants. El divendres 26 d’octubre el cor actuarà a Wuxi, al Grand Theatre de la ciutat, característic per la seva arquitectura moderna, i el 27 ho farà a Hefei, també a l’auditori principal de la ciutat. L’Orfeó tancarà la gira el 28 d’octubre en un altre concert a Xangai, aquesta vegada al Shanghai City Music Lawn, a l’aire lliure i segons Oller tindrà un ambient “més festiu”.

La particularitat d’aquesta gira és que s’ha pactat amb diferents cors locals una col·laboració per cantar amb català i amb xinès. La cançó catalana que els cors interpretaran conjuntament serà El Rossinyol, i la xinesa serà una cançó equivalent en popularitat al país asiàtic. “És un motiu de trobada i d’intercanvi que va més enllà del concert. Hi ha una trobada de gent del món coral d’un lloc i de l’altre”, ha detallat Oller. Oller ha assegurat que ja els cantants xinesos ja estan practicant, i que “pronuncien molt bé el català”. “No sé si serem capaços de pronunciar el xinès amb aquest nivell”, ha dit el director del Palau de la Música.

De Schubert a Els tres tambors

Els concerts començaran amb Franz Schubert i sis peces corals d’Edward Elgar, i la segona part l’encetarà la música de Pau Casals, seguit de les composicions del director català Eduard Tolrà. A continuació, entraran en escena les composicions que l’Orfeó ha encarregat a Albert Guinovart, que el músic ha anomenat Retaule de cançons populars. El composen sis cançons populars arranjades per a cor i piano, com El Mariner, Margarideta, La dama d’Aragó o Els tres tambors.

Precisament el piano té un protagonisme especial, per a què el cor “pugui descansar”, ha explicat Guinovart, i es pugui “lluir” Pau Casan, pianista les qualitats del qual han estat molt celebrades pels responsables de l’Orfeó. “Estic molt content que la Xina pugui gaudir de la meva aportació a la música catalana perquè tot són temes populars”, ha dit el compositor.

Música profana

El director artístic de l’Orfeó Català, Simon Halsey, ha qualificat la gira com una “gran fita” i ha destacat la dificultat de trobar un repertori de música profana per a fer una gira asiàtica. “Mai és feina fàcil, però per sort hi ha molta cançó popular catalana”, ha dit Halsey, que ha mostrat la satisfacció de “fer d’ambaixadors de la música catalana a la Xina i descobrir repertori xinès”.

El sotsdirector de l’Orfeó, Pablo Larraz, ha assegurat que la música que portaran té “molta força i vida” i és “representativa del seu estil”. També ha avançat que hi ha la possibilitat de ballar una sardana, que porten preparada, però que no saben encara si ballaran.

La internacionalització de l’Orfeó Català

La gira continua el camí iniciat per l’Orfeó els últims anys, com l’any passat a Londres, on va debutar al prestigiós festival BBC Proms juntament amb el Cor de Cambra. “S’impulsa una vegada més la internacionalització de l’Orfeó Català, ara per primer cop a Àsia”, ha dit la presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Mariona Carulla. L’Orfeó també va actuar a Londres el 2015 al Royal Festival Hall, i en els darrers anys també ha debutat a la Konzerthaus de Viena o a la Sala Gulbenkian de Lisboa.

A més de servir com a “ambaixadors” de la cultura catalana a la Xina, la gira també vol crear vincles amb empreses xineses, per la qual cosa han convidat empresaris xinesos als concerts amb vistes a vincular-se a la institució amb algun tipus de mecenatge o com a possible destí turístic. “Volem entrar en relació. No és el motiu principal de l’anada, però hi anem tots amb aquest objectiu també”, ha finalitzat Oller.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut