L’Orfeó Català i el Cor Jove actuen aquest dimarts en el prestigiós festival de clàssica BBC Proms de Londres juntament amb el London Symphony Chorus, formant una massa coral de 300 cantaires dirigits pel reconegut director Sir Simon Rattle. L’Orfeó va participar del certamen l’any 2017, mentre que el Cor Jove debuta al Royal Albert Hall. La incorporació el 2016 del director artístic, Simon Halsey, ha contribuït a la projecció internacional del cor, però el sotsdirector de l’Orfeó, Pablo Larraz, assegura que malgrat “un pot tenir relacions, si el cor no és bo, no et conviden als llocs”. “El cor s’està fent un nom”, ha assegurat Larraz sobre les recents col·laboracions amb directors internacionals. El director no dubta en afirmar que l’Orfeó compta cada vegada “amb veus més bones”.
L’Orfeó Català, dirigit per Simon Halsey i Pablo Larraz, i el Cor Jove de l’Orfeó Català, dirigit per Esteve Nabona, actuen aquest dimarts en un dels festivals de música clàssica més importants del món. “Poder cantar al Royal Albert Hall en aquest festival passa poques vegades a la vida. Dues vegades en tres anys és al·lucinant”, ha dit Larraz. L’any 2017 van compartir l’experiència amb el Cor de Cambra del Palau, mentre que aquesta vegada l’oportunitat és per als més joves de la casa. “Des de fa uns anys que la relació amb el Cor Jove és molt bonica i que podem fer projectes en comú perquè és un cor que té una qualitat fantàstica”, ha assenyalat el director. La barreja dels dos cors resulta “interessant” per la fusió de “la solidesa vocal amb la il·lusió i l’esperit jove”.
El concert serà retransmès en directe per Catalunya Música i en diferit per la BBC Four el dia 23 d’agost. El Proms arriba aquest any a la 125a edició i fins al 14 de setembre presentarà més de 90 concerts. Si bé la figura de Simon Halsey, director també del London Symphony Chorus, ha estat clau en la participació de l’Orfeó a Londres, Larraz considera que si no hi hagués qualitat “no els convidarien”. La feina ben feta i la voluntat d’internacionalització s’està traduint, al seu parer, en projectes i col·laboracions amb directors de reconegut prestigi com la recent gira amb Gustavo Dudamel.
I és que Larraz recorda que mobilitzar els cors per anar de viatge comporta un esforç molt important per part dels cantaires. “Estem parlant de gent amateur, que treballa i que per poder fer aquesta producció s’han de demanar dies de festa i hi dediquen les vacances”, ha assenyalat. El director considera que l’Orfeó té cada vegada veus més bones, amb una millor disciplina a nivell vocal i d’assaig. Dels 110 cantaires que l’Orfeó tindrà l’any que ve, 17 han acabat o estan estudiant la carrera de cant. “Això no ens havia passat en la vida. És un motiu de salut vocal”, ha celebrar Larraz.
Una obra de gran dificultat
Els tres cors formaran una massa coral de 300 veus per interpretar ‘Belshazzar’s feast’ de William Walton (1902-1983), obra mestra i un dels grans oratoris del repertori anglès. “És una de les obres més difícils a nivell coral. Són 35 minuts de música però el cor gairebé està cantant tota l’estona amb tessitures bastant potents”, ha detallat Larraz. L’obra, amb la veu solista del baríton Gerald Finley, relata el passatge bíblic en què el rei babilònic Baltasar resulta miraculosament assassinat després de cometre sacrilegi utilitzant un vas sagrat jueu per pregar als déus pagans.
El director Simon Halsey ha dit a través d’un comunicat que espera que aquesta interpretació sigui “un altre punt culminant de l’Orfeó Català”.