Els grups municipals de Trias x BCN, BComú i ERC s’han unit per presentar una petició conjunta per convocar una Comissió Extraordinària d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge centrada en la rehabilitació urbana del Besòs.
L’any 2020, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar per unanimitat un Programa de regeneració urbana amb l’objectiu de transcendir les polítiques clàssiques de rehabilitació i millorar les condicions de vulnerabilitat en el parc d’habitatge de la ciutat, iniciant un projecte pilot a Trinitat Vella i Besòs-Maresme al qual més tard es van unir els barris de Canyelles, La Pau, Can Peguera i els Jardins de Massana, una política que els grups de l’oposició denuncien que el PSC sembla haver aturat.
“Cal fer dues coses: complir amb els compromisos adquirits amb els veïns i posar l’àmbit del Besòs a l’agenda política, a banda i banda del riu, repensant el paper que ha de tenir el Consorci del Besòs ara que s’hi han incorporat la Generalitat i l’AMB”, ha afirmat el regidor d’Esquerra Republicana Jordi Coronas.
En risc la rehabilitació de 1.300 habitatges i milions d’euros
Davant d’aquesta aturada, que l’oposició alerta que posa en risc la rehabilitació de 1.300 habitatges i fins a 51 milions d’euros de fons Next Generation abans del 2026, els tres grups municipals han considerat necessari convocar d’urgència una comissió on fan diverses peticions.
Per una banda, demanen al govern municipal que expressi el compromís amb el projecte de ciutat de Regeneració Urbana en els àmbits del Besòs-Maresme, Trinitat Vella, Canyelles, La Pau, Can Peguera i els Jardins de Massana. Per altra, reclamen que presenti un Pla de Regeneració urbana pels 6 àmbits, on es concretin les actuacions segons criteris tècnics d’urgència (tenint un mapeig de si hi ha finques amb mesures cautelars) i que incorpori també les mesures d’innovació desenvolupades.
Així mateix, reclamen que es convoquin les taules de seguiment de Regeneració Urbana dels 6 àmbits i implantar un protocol de comunicació veïnal, que inclogui establir vies de comunicació regular amb les comunitats i també els acords necessaris amb el veïnat abans de la signatura del conveni, abans de la licitació d’obres, durant les obres i després de les obres.
A més, demanen concretar la inversió de 51 milions d’euros provinents dels Next Generation, així com traslladar a la Generalitat i l’Estat la necessitat de la seva participació econòmica, i també crear una Taula de Seguiment de ciutat del programa Regeneració Urbana amb tots els grups de l’oposició per poder tenir un espai on s’informi de com avança aquest projecte.