Edició 2353

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de gener del 2025
Edició 2353

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de gener del 2025

L’oficialitat del català, sense horitzó: el tema cau de l’agenda oficial dels 27 i es tractarà només a nivell tècnic

El PSOE ja no està interessat a reconèixer oficialment la llengua catalana a la UE

|

- Publicitat -

Sembla que l’oficialitat del català serà un procés que acabarà eternitzant-se, ara que definitivament ja no és prioritari pel PSOE. Segons ha avançat aquest divendres ‘l’Ara’ i ho ha confirmat l’ACN a través de fonts diplomàtiques, l’oficialitat del català a l’espai comunitari no es debatrà durant el pròxim Consell d’Afers Generals, previst per al 29 de gener, i es tractarà només a nivell tècnic.

Publicitat

Bèlgica, el país que ha pres el relleu a Espanya en la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea, està esperant una proposta alternativa sobre l’oficialitat que sigui “compatible amb els tractats”. En aquest sentit, demana que la proposta espanyola vagi acompanyada d’una anàlisi d’impacte administratiu, jurídic i financer, tot i que apunta que aquesta “encara trigarà temps a publicar-se”. L’última vegada que l’Estat espanyol va elaborar un informe sobre aquestes qüestions per tal de convèncer els 27 de votar a favor de l’oficialitat del català, el gallec i el basc, aquest informe va arribar a les onze de la nit i en castellà, mentre que la reunió era l’endemà.

L’oficialitat del català es debat a les reunions del Consell General d’Afers Exteriors de la UE des del passat mes de setembre, quan el PSOE va comprometre’s a fer realitat aquesta demanda històrica de l’independentisme a canvi del suport de Junts en la constitució de la Mesa del Congrés dels Diputats, que presideix la socialista Francina Armengol. No obstant això, i malgrat les múltiples reunions celebrades (al setembre, a l’octubre, al novembre i al desembre), la proposta no ha aconseguit tirar endavant per la manca d’esforç del govern espanyol.

De fet, en l’última reunió del Consell, en la qual l’Estat espanyol va fer balanç de la presidència rotatòria i, a més, Carles Puigdemont i Pedro Sánchez van tenir un cara a cara, el secretari d’Estat per a la Unió Europea del govern espanyol, Pascual Navarro, es va mostrar confiat que els treballs avançarien “ràpidament” per trobar una solució “jurídicament acceptable” i que arribés “al més aviat possible”.

Et pot interessar  Les universitats catalanes erradiquen el català de les classes d'estudis de màster

Ara, però, per tal que ‘oficialitat del català tiri endavant, les delegacions de la Unió Europea parlen de l’elaboració de dos informes, els dos encara en procés d’elaboració. Per una banda, el dels serveis jurídics del Consell, que ha d’avaluar si la modificació que es proposa s’ajusta al dret de la UE. L’altra fa referència a la Comissió Europea, que ha d’estudiar l’impacte de funcionament. Si bé l’executiu comunitari va presentar un document preliminar el desembre passat -xifrava en 132 milions d’euros anuals el cost de fer oficials el català, el basc i el gallec-, fonts del departament d’Acció Exterior consideren que aquest “no es pot considerar com l’informe definitiu. De fet, la Comissió va indicar que l’estimació es va fer en base als càlculs que es van dur a terme l’any 2015 pel gaèlic i que caldria tenir en compte altres factors per ser “més acurada”.

“Ho considerem una primera valoració, perquè molts estats han demanat més sobre l’impacte general, més enllà dels costos”, indiquen des d’Exteriors.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut