Els ministres d’Afers Europeus de la Unió Europea (UE) tampoc abordaran l’oficialitat del català, l’eusquera i el gallec en la pròxima reunió que se celebrarà el 20 de febrer. Segons han confirmat diverses fonts diplomàtiques a l’ACN, la presidència belga del Consell torna a deixar fora de l’agenda la qüestió, com ja va passar en la trobada del gener. Fonts diplomàtiques apunten que la manca d’avenços en els informes sobre l’impacte administratiu, jurídic i financer són el motiu pel qual la petició del govern espanyol ha quedat fora de l’agenda i es manté, així, encallada.
A diferència de la presidència espanyola, que va introduir la qüestió en totes les reunions de ministres d’Afers Europeus, Bèlgica ha decidit deixar-la fora de les trobades des del gener, moment en què va assumir la presidència rotatòria del Consell de la UE, per abordar-la només a nivell tècnic.
L’ajornament, apunten fonts diplomàtiques, es deu al fet que encara no s’han conclòs els informes sobre l’impacte de la mesura, una qüestió que els socis comunitaris veuen necessària per poder abordar la qüestió. Sobre la possibilitat que hi hagi avenços en els informes de cara a la reunió del març, fonts diplomàtiques consideren que és difícil de predir.
En l’agenda de la trobada del 20 de febrer només es preveu, ara per ara, que els ministres preparin la pròxima cimera de líders europeus i que debatin sobre l’estat de dret a Polònia.
El Govern no veu “ajornament”
Després que l’oficialitat del català es mantingui fora de l’agenda de la pròxima reunió de ministres dels 27, el Govern defensa que no vol dir que la qüestió estigui “ajornada o congelada”. Fonts de l’executiu remarquen que “el procediment està seguint el curs habitual” i “els tempos europeus”.
“Fins que els informes no estiguin enllestits, és normal que la presidència no torni a elevar la qüestió a la taula del Consell”, remarquen des del Govern, que subratllen que cal “seguir mantenint contactes diplomàtiques per esvair dubtes i reticències per quan els informes estiguin enllestits”.
L’executiu també diu seguir en “contacte permanent” amb el govern espanyol, que, subratlla, “segueix tenint la responsabilitat màxima perquè la proposta tiri endavant”. “Van adquirir un compromís i han de fer tot el que estigui al seu abast per complir-lo”, indiquen, mentre celebren la “predisposició” de Bèlgica a mantenir la qüestió en les tasques del Consell aquest semestre.