Ciudadanos davant la davallada electoral radicalitza el seu discurs contra la llengua catalana
Cs ha afirmat aquest divendres que Plataforma per la Llengua, que defensa la independència de Catalunya i “espia la llengua que fan servir els infants” al pati de l’escola, “no pot decidir una llei nacional d’educació”, després que aquesta entitat celebrés que la llei Celaá incorpori l’esmena per eliminar el caràcter vehicular del castellà a l’escola.
A través de Twitter, Cs ha indicat que “Plataforma per la Llengua presumeix del fet que l’esmena que han signat PSOE-Podem-ERC per treure el castellà” del projecte de llei orgànica de modificació de la LLOI (LOMLOE) és seva. “Una entitat separatista que espia la llengua que fan servir els nens al pati no pot decidir una llei nacional d’educació”, lamenta Cs.
La formació taronja esmenta el comunicat que va difondre dijous l’organització –que treballa per garantir la presència de la llengua catalana en tots els àmbits–, després que el Congrés dels Diputats aprovés el dictamen de la Comissió d’Educació sobre la reforma educativa amb els vots a favor del PSOE, Unides Podem, ERC i el PNB, entre d’altres.
En aquest comunicat, Plataforma per la Llengua destaca que el projecte de llei inclou l’esmena que va proposar perquè el castellà deixi de ser vehicular a comunitats com Catalunya, les Balears i la Comunitat Valenciana i perquè els governs autonòmics puguin “adoptar les mesures necessàries per aconseguir la plena competència comunicativa en català de tot l’alumnat”.
A continuació, l’entitat insta les autoritats d’aquestes tres comunitats a adoptar “de manera immediata totes les mesures efectives i necessàries per garantir” aquest coneixement i recomana “un reforç profund i renovador del programa d’immersió lingüística, que inclogui àmbits educatius com el pati, el menjador i les activitats extraescolars”.
Segons Cs, no seria la primera vegada que es vol “controlar” quina llengua fan servir els menors en aquests espais: “Ja n’hi ha prou de fotre mà a l’educació dels nostres fills!”
La formació taronja defensa “una educació de qualitat amb un model trilingüe” perquè a l’escola es faci servir les dues llengües cooficials de cada comunitat i l’anglès.
Plataforma per la Llengua, que s’ha mostrat a favor que Catalunya sigui independent, va animar els ciutadans, abans de les autonòmiques del 2017, a “votar per la llengua”, i va advertir que el PSOE, el PP, Podem i Cs no apostaven per “igualar l’estatus del català al del castellà”.