Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

L’OCDE avisa que la despesa en salut a Espanya és un 20% inferior a la mitjana de la UE

L'organisme alerta de manca de metges generalistes i geriatres a l'Estat i defensa ampliar el paper dels infermers

|

- Publicitat -

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) avisa que la despesa en salut per càpita a Espanya és un 20% inferior a la mitjana de la UE. Així ho apunta en un informe que analitza l’estat de la salut i dels sistemes sanitaris dels diferents països. En el cas d’Espanya, l’organisme alerta que la despesa per càpita es va situar en 2.822 euros el 2022, un 20% per sota de la mitjana europea i gairebé un 50% menys que a Alemanya, el país de la UE que més gasta en salut. D’altra banda, l’OCDE alerta de la manca de metges en algunes especialitats, com per generalistes i geriatres. Només el 22% dels metges a Espanya eren generalistes el 2022, apunta l’informe, que també defensa “l’ampliació del paper” dels infermers.

Publicitat

Pel que fa a la despesa en salut, l’OCDE remarca que en l’última dècada el creixement a Espanya ha estat més lent que la mitjana de la UE, fins i tot durant els anys de la covid-19 (2020 i 2021). Amb la pandèmia, l’any 2020, la despesa sanitària va assolir un màxim a l’Estat en situar-se en el 10,7% respecte al PIB i va caure fins al 9,7% el 2022 en disminuir la despesa sanitària en termes reals i repuntar el creixement econòmic. En comparació, la despesa en salut va ser, de mitjana, del 10,4% del PIB a la UE el 2022, amb Alemanya (12,6%) i França (11,9%) com a països que van destinar una major part de la seva renda a salut.

Segons l’OCDE, la despesa pública en salut va representar el 74% de la despesa sanitària total a Espanya el 2022, una xifra inferior a la mitjana de la UE, que se situa en el 81%. Per contra, la despesa a la qual han de fer front els ciutadans per béns i serveis sanitaris -despesa de butxaca- és superior a Espanya respecte a la mitjana europea. A l’Estat se situa en el 19% i a la mitjana de la UE en el 15%. A més, l’informe alerta que la cobertura pública a l’Estat és “especialment baixa” en el cas de cures dentals i aparells terapèutics, com ulleres i altres productes oftalmològics i audiòfons.

Manca de metges i ampliació del paper dels infermers

L’informe assenyala que a Espanya hi ha “escassetat” de metges en determinades regions i especialitats. Apunta especialment a manca de metges generalistes i geriatres. Malgrat un lleuger augment, l’informe assenyala que només el 22% dels metges eren generalistes a Espanya el 2022 i que s’han augmentat les places de formació en medicina general els últims cinc anys per fer front a aquesta escassetat.

L’OCDE també apunta a manca d’infermers a l’Estat. Malgrat un increment l’última dècada, subratlla, hi ha 6,2 infermers per cada 1.000 habitants, per sota de la mitjana de la UE que se situa en 8,4. Amb tot, l’organisme remarca que a l’Estat hi ha “un gran nombre d’auxiliars d’infermeria que fan tasques similars a les dels infermers en altres països europeus”, cosa que, afegeix, pot explicar el baix nombre d’infermers. Tanmateix, l’organisme també alerta que el nombre de graduats en programes de formació en infermeria a Espanya segueix per sota de la mitjana europea, malgrat un augment l’última dècada.

Et pot interessar  El Govern signarà el marc de col·laboració amb l'OCDE en educació a principis de gener

D’altra banda, l’OCDE defensa que “l’ampliació del paper dels infermers pot contribuir a augmentar l’accés a les cures”, especialment de persones grans que necessiten atenció continuada, així com proporcionar desenvolupament professional a infermers. Així, l’organisme aposta per “promoure un ús més eficaç de les habitats i competències de les diferents categories de treballadors sanitaris per reduir la demanda de metges”, tot citant com a exemple l’ampliació del paper dels infermers a l’Estat després de la covid-19.

L’informe també adverteix sobre els contractes temporals al sector sanitari a Espanya. Remarca que són un “problema” que va augmentar fins al 42% del total dels contractes amb la covid-19, respecte al 28% que hi havia el 2012. L’organisme recull la nova norma del 2022 per intentar reduir-los amb restriccions a circumstàncies específiques i límits temporals i confia que contribueixi a “augmentar la retenció i motivació del personal”.

Per fer front a l’escassetat de personal sanitari a Europa, l’OCDE recomana formar més metges, infermers i altres treballadors sanitaris, millorar la qualitat de la feina per augmentar la taxa de retenció i innovar per utilitzar de forma més eficaç les competències de les diferents categories de treballadors sanitari i les noves tecnologies, inclosa la intel·ligència artificial.

Falten 1,2 milions de metges, infermers i comadrones a la UE

L’OCDE xifra en 1,2 milions els metges, infermers i comadrones que falten a la UE. L’organisme alerta que més d’un terç dels professionals actuals tenen més de 55 anys i es jubilaran en els pròxims anys, un fet que se suma a la caiguda en “l’interès” en els estudis relacionats amb la salut.

Per fer front a aquesta escassetat, l’informe apunta que els països europeus estan contractant cada cop més professionals estrangers. L’arribada de metges estrangers es va incrementar en un 17% el 2022 respecte al 2019 i en un 72% en el cas dels infermers.

En el cas de països com Noruega, Irlanda i Suïssa, més del 20% dels metges han fet els estudis en un país estrangers i la xifra d’infermeres s’enfila fins a més de la meitat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut