L’Obra Cultural Balear (OCB) no claudica davant el despropòsit de treure el coneixement de català dels requisits per treballar en la sanitat pública. El passat 23 de juny l’entitat va reclamar a la presidenta del govern de les Illes Balears, Francina Armengol, que convoqués amb caràcter extraordinari el Ple del Consell Social de la Llengua Catalana per abordar l’exempció temporal amb moratòria de dos anys del requisit de català en els processos d’estabilització d’interins.
“La presidenta no accedí a convocar-lo i ara, en el cas de la sanitat, aquesta exempció s’ha convertit en vitalícia“, lamenta l’OCB en un comunicat. Davant la desprotecció del català i la vulneració de drets lingüístics, l’entitat posa ara en marxa el mecanisme que preveu el punt 1 de l’article 17 del Reglament del Consell Social, en què una tercera part dels membres en poden demanar la convocatòria. És per això que ha iniciat el procés de recollida d’adhesions de les entitats que en formen part.
L’entitat considera que l’exempció permanent d’aquest requisit suposa “una reculada en el procés de normalització lingüística que la feblesa de la llengua catalana a les Illes Balears no es pot permetre”. A més, remarca la gravetat de tot plegat “perquè afecta els drets de les persones malaltes”, que poden sortir perjudicades pel fet de no poder-se expressar amb normalitat en la seva llengua habitual.
Un òrgan clau
El Consell Social de la Llengua Catalana és un òrgan de consulta, planificació i assessorament que integra tots els sectors socials de les Illes Balears amb l’objectiu d’assolir els objectius de planificació lingüística que impulsa el Govern.
Per aquest motiu, segons l’OCB, constitueix el fòrum idoni per estudiar i valorar una mesura “tan lesiva” per a la llengua catalana com l’exempció de coneixements lingüístics als sanitaris. “És indispensable i urgent que el Consell es pugui pronunciar sobre les mesures de retallada de drets a la Sanitat i d’aquí la necessitat d’aquesta convocatòria extraordinària del seu Ple”, conclouen.