Edició 2355

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de gener del 2025
Edició 2355

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de gener del 2025

L’Observatori contra la Violència de Gènere avisa del “desproporcionat major risc” de les dones de ser assassinades

Més del 70% de les víctimes entre 2021 i 2022 de crims en l'àmbit de la parella o exparella a l'Estat eren mares

|

- Publicitat -

L’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere alerta del “desproporcionat major risc” a què s’enfronten les dones a ser assassinades. L’entitat ha fet públic aquest dijous un estudi de les sentències dictades per les Audiències Provincials de l’Estat entre 2021 i 2022 per delictes d’assassinat i homicidi per violència de gènere i domèstica. Segons aquest, en el 88% dels casos analitzats les víctimes van ser dones, mentre que la resta eren homes. Així, l’observatori diu que “malgrat que els homes no són invulnerables ni les dones incapaces d’exercir violència”, són aquestes les que estan exposades a un major risc. L’informe també diu que més del 70% de les víctimes de crims en l’àmbit de la parella o exparella eren mares.

Publicitat

L’estudi de les sentències elaborat pel grup d’experts de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere analitza 123 casos amb resultat de mort. De les 123 sentències analitzades, el 88% (101 casos) es refereixen a dones assassinades, mentre que només el 12% (9 casos) són homes víctimes de violència per part de les seves parelles o exparelles.

Segons l’estudi, el perfil de les víctimes de les sentències per violència de gènere en l’àmbit de la parella o l’exparella analitzades (66) és majoritàriament el d’una dona espanyola d’uns 40 anys, mentre que el perfil dels agressors correspon a homes espanyols de mitjana edat amb una “conducta homicida, carregada d’ira i violència”. L’informe subratlla que en un 73,8% dels casos, la víctima tenia una relació afectiva amb l’agressor i en un 64,1% convivien junts. En un 71,2%, eren mares. A més, en un terç dels casos (24), les dones havien expressat la seva intenció de separar-se de l’agressor, cosa que sovint desencadena una reacció violenta i homicida.

L’anàlisi també alerta de l’increment del percentatge de casos amb situacions de maltractament previ sense denúncia, respecte d’exercicis anteriors. Segons l’informe, el 21,4% de les sentències de 2021 i el 23,7% de les 2022 recullen l’existència d’una situació de violència habitual anterior al crim que no havia estat denunciada. Dels 66 casos de violència dins l’àmbit de la parella o exparella, hi havia denúncia prèvia en 10.

Pel que fa als crims de violència domèstica íntima, l’informe destaca 9 sentències durant els dos anys estudiats, amb la majoria de les víctimes sent homes assassinats per les seves parelles, en aquest cas, dones. En el 87,5% d’aquests casos eren parella de fet i el 44,4% convivien víctima i agressor en el moment del crim. En cinc dels nous casos tenien fills en comú.

L’informe inclou per primera vegada un estudi dels casos de feminicidi segons el concepte ampliat pel Conveni d’Istanbul, és a dir, l’assassinat de dones pel fet de ser dones, fora del context de parella o exparella. En aquest sentit, en l’àmbit dels feminicidis fora de la parella o exparella, l’observatori ha analitzat 35 sentències, amb un 89% dels agressors sent homes espanyols d’una edat mitjana de 42,8 anys. De les 35 sentències, 7 van ser absolutòries, de les quals en 6 el tribunal va apreciar eximent completa d’alienació mental, alteració o anomalia psíquica.

Amb tot, l’estudi pretén “contribuir a conèixer millor aquest tipus de criminalitat amb l’objectiu d’extreure lliçons que permetin reduir, fins a erradicar, aquests crims”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut