Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

Lleida demana al govern espanyol posar en marxa una potabilitzadora construïda el 2010 que no ha funcionat mai

El tinent d'alcalde i president de la mancomunitat, Toni Postius, acusa el ministeri espanyol de "deixadesa"

|

- Publicitat -

L’actual situació de sequera que pateix Catalunya, i especialment les regions on predomina el sector primari, obliga a contemplar totes les eines per tal d’anticipar-se a les dificultats que aquest fenomen provoca. Així, la Paeria de Lleida, a través de la Mancomunitat d’Aigües de Pinyana, ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica que posi en funcionament una potabilitzadora d’aigua que es va construir el 2010 amb un cost d’uns 5,5 milions d’euros, i que mai s’ha fet servir. Després d’anys en desús, s’ha encarregat un projecte per posar-la en marxa i es preveuen uns costos mínims. Pinyana preveu passar l’estiu en estat d’alerta i comença a aplicar restriccions al reg tot i que garanteix consum als municipis que se n’abasteixen.

Publicitat

La potabilitzadora va construir-se arran de la sequera del 2008 amb l’objectiu d’evitar episodis de terbolesa d’aigua pels baixos nivells de l’embassament de Santa Anna, els quals ja s’havien patit els anys anteriors. Tanmateix, la potabilitzadora mai va entrar en servei, i fins i tot ha quedat oblidada; de fet, tal com exposa el tinent d’alcalde i president de la mancomunitat, Toni Postius, des del propi ministeri “no eren conscients que s’havia dut a terme aquesta inversió”. En aquesta línia, Postius acusa el ministeri de “deixadesa” en aquest afer, i per això remarca que han encomanat a l’empresa que fa la gestió de l’aigua, Aigües de Lleida, que es dugui a terme un projecte per posar en marxa la instal·lació.

L’objectiu de poder disposar d’aquesta potabilitzadora en servei és tenir un control de la qualitat de l’aigua en capçalera per evitar episodis concrets de terbolesa, com ja hi ha hagut en altres municipis l’estiu passat, anticipant-se  a les situacions de sequera, quan els cabals són baixos i els episodis de terbolesa són més freqüents.

Et pot interessar  El president del Parlament visita el Priorat per "fer visible" la "brutal i contundent" sequera de la comarca

Amb tot, es calcula que la potabilitzadora podria entrar en funcionament en uns 4 mesos, ja que cal fer una mínima inversió perquè alguns elements han quedat obsolets. Segons Postius, aquesta inversió es reclamarà també al ministeri, però ha mostrat predisposició d’avançar-la si es dona el cas perquè la situació no pot comportar “un perjudici per als veïns” que es nodreixen de la mancomunitat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut