El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, el jutge instructor de la causa del Procés i l’1-O, continua la persecució judicial contra Carles Puigdemont, especialment després de la humiliació per a la justícia i les forces de seguretat espanyoles que va suposar el retorn i la marxa del president sense que se l’aconseguís detenir. Llarena, que va demanar explicacions al Ministeri d’Interior i als Mossos d’Esquadra, no s’ha mostrat conforme amb les conclusions exposades als informes enviats per les dues institucions, de manera que els ha remès als jutjats de Barcelona perquè ho investiguin.
Llarena, a diferència del TSJC, sí que veu fets delictius en la no detenció de Puigdemont el passat 8 d’agost. En una breu providència de dues pàgines d’aquest mateix dijous, Llarena diu que l’informe dels Mossos explica la dificultat per detenir Puigdemont enmig de l’aglomeració que l’esperava i la col·laboració de tres persones (mossos). No obstant això, el magistrat no veu “impediments” per abordar la detenció de Puigdemont fins al lloc de trobada a l’Arc de Triomf ni la impossibilitat de seguir-lo i detenir-lo posteriorment.
A parer del jutge, el contingut dels informes del Ministeri i dels Mossos “impedeix excloure la participació d’altres responsables no aparents en els delictes previstos en els articles 408 i 451.3b del Codi Penal”, que es refereixen a l’omissió del deure de perseguir delictes per part de funcionaris i a l’encobriment o col·laboració en la fugida d’un responsable d’un delicte. L’ordre de detenció dictada pel mateix Llarena contra Puigdemont està vigent a tot l’Estat espanyol, i com que el jutge en un clar acte de prevaricació es nega a amnistiar el líder de Junts, insisteix que se l’hauria d’haver detingut.
Llarena creu que els informes no mostren impediments perquè Puigdemont hagués pogut ser detingut abans d’unir-se a l’aglomeració de persones. Per això, envia els dos informes als jutjats de Barcelona “als efectes legals oportuns”.