El comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, posava en dubte aquest dissabte en declaracions a l’ACN la instal·lació de la sucursal del famós museu rus al port de la ciutat comtal. L’Hermitage de Barcelona és un projecte privat que l’expresident Artur Mas va anunciar el 2012 en una visita oficial a Sant Petersburg. Uns anys més tard, Barcelona Cultura Development, empresa promotora del projecte, va comunicar el 2016 la seva intenció de construir un edifici dissenyat per Ujo Pallarés a la nova bocana del Port de Barcelona. La seva inauguració està prevista pel maig del 2019.
El comissionat de Cultura però vol garanties que el projecte serà “rendible econòmicament” perquè en cap cas el consistori hagi d’acabar assumint el manteniment de la franquícia quan “ja té i és present” als seus “propis” equipaments culturals. A més, es pregunta si tindrà la “qualitat artística necessària” i admet que el va sorprendre “el poc espai expositiu” –3472 metres quadrats– previst al projecte que li va mostrar fa uns mesos la directora executiva, Rosa Carretero.
Aquest dissabte, en boca de Subirats, l’Ajuntament ha anunciat l’encàrrec de tres informes a tres especialistes, un sobre el projecte econòmic de l’Hermitage, un altre sobre l’artístic i un tercer sobre l’urbanístic. Les conclusions es presentaran després de l’estiu i seran determinants per donar el vistiplau. El consistori també vol saber com ha afectat la desaparició de Jorge Wagensberg, director artístic i científic del museu al projecte. Sis anys després de l’anunci, el projecte encara segueix encallat i a l’espera que el consistori prengui una decisió definitiva al respecte.
L’hermitage de Barcelona, una història tortuosa
El juny del 2016 a la presentació del projecte, l’excomissionada de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona Berta Sureda ja expressava dubtes al voltant de l’Hermitage, tot esperant que no estigués dirigit només a turistes. El desembre del 2017 diferents entitats veïnals van firmar un manifest demanant que l’Ajuntament no donés suport a la construcció del museu, asseguraven que generaria més massificació turística, problemes de mobilitat i lloguers elevats a la zona.
El mes de gener, Revista Mirall va publicar en exclusiva com el futur museu no seria una franquícia comercial, sinó un “ens amb identitat pròpia bastit per l’ideari del pensador Jorge Wagensberg i impulsat des de la fundació del museu i el gabinet d’arquitectes i dissenyadors Ujo & Partners”.
A principis d’any, l’Ajuntament de Barcelona ja va fer el primer tràmit burocràtic declarant els terrenys del futur museu per ús cultural. Així i tot, es va fixar com a condició que el consistori donés el vistiplau del futur ús del terreny via la signatura d’un conveni. Alhora que el Port de Barcelona va obrir un termini de duració no determinada per rebre propostes. Com publicava El Mundo el 19 de gener, encara que aquesta sigui l’única proposta, l’Autoritat del Port de Barcelona no ha rebut, de moment, cap proposta oficial per part dels impulsors de l’Hermitage de Barcelona.