Aquest passat dijous la ministra d’Igualtat Social d’Israel, Gila Gamliel Israel va acordar amb Monika Grütters, ministre de Cultura d’Alemanya portar la col·lecció Gurlitt a Israel, segons informa el Jerusalem Post. La col·lecció està formada per obres mal comprades per l’agent d’art Hildebrand Gurlitt a jueus que les volien vendre per fugir de l’Alemanya nazi.
En declaracions posteriors a l’anunci la ministra israeliana ha remarcat com és d’important que “dècades després de l’Holocaust, les obres d’art robades als jueus arribin a Israel, el primer pas cap a la restitució de la propietat”. Així com ha declarat que “la qüestió de l’art robat és molt important, ja que és del patrimoni de la gent del que estem parlant”.
La col·lecció Gurlitt va sortir a la llum el 2010 quan en un control rutinari van enxampar a Cornelius Gurlitt amb una quantitat insospitada de diners en efectiu a sobre. El registre posterior del seu domicili va descobrir 1280 obres d’art de les mestres de les avantguardes, com per exemple de Cezanne, Claude Monet i Marc Chagall. El cas es va mantenir en secret fins que un any més tard la revista Focus el va treure a la llum. A partir del novembre del 2013 es van publicar les obres sospitoses de compres fraudulentes durant la Segona Guerra Mundial en una plataforma d’Internet.
L’art robat que té cua
Tal com informarem el dia 17 de setembre d’aquest any, el pròxim dia 4 de desembre l’Estat espanyol defensarà a Pasadena, Califòrnia la propietat sobre el quadre: Rue st. Honoré, aprés-midi, effet de la pluie de Pisarro, espoliat pels nazis a la família Cassirer. Actualment en mans de la Fundació Thyssen s’exposa al museu del mateix nom a Madrid. L’afer ha posat en disputa els governs dels EUA i de Madrid, tal com s’ha pogut saber a través dels cables de Wikileaks.