Una gespa daurada de celebració acompanya l’exposició ‘Paisatge de fons’ a l’Espai Mercè Sala. No és una exposició qualsevol sinó la que commemora els 20 anys de la biennal del paisatge i que es podrà veure fins a finals de setembre, coincidint amb la celebració del simposi.
La mostra és l’oportunitat per explorar el camí conjunt entre la Biennal i l’AMB, al mateix temps que és un homenatge a la tasca divulgativa de les dues institucions. L’exposició vol donar a conèixer com s’ha treballat el paisatgisme des de l’òptica professional al llarg de les últimes dècades.
Així, el públic podrà fer-se una idea i conèixer de primera mà un esquema gràfic sobre l’evolució dels projectes d’espai públic des de fa 20 anys. Es pretén d’aquesta manera prendre consciència i sensibilitat cap al paisatge metropolità actual, marcat per una aposta clara pels espais verds urbans.
“Molta gent passa per aquí de pas”, explicaven els organitzadors. “N’hi ha que fins i tot venen a dinar”. “És una exposició per emportar-se a casa”, exposaven. I és que hi ha la possibilitat que el visitant confeccioni un dossier per emportar-se’l al metro o a casa.
“Paisatge de Fons” és una exposició que mostra el recorregut conjunt de l’AMB i el simposi a través de les 89 actuacions de l’entitat metropolitana recollides en els catàlegs de la Biennal de Paisatge, que enguany celebra el 20è aniversari. Aquest simposi s’ha entès des del principi com un lloc de trobada on es conjunten simultàniament docents, professionals i administració pública per impulsar un esdeveniment singular i de referència a escala internacional.
L’exposició permet donar un cop d’ull a l’arxiu documental format per un gran volum de publicacions que tenen un gran valor històric. Per una banda, el visitant podrà fer un viatge en el temps a través dels més de 30 exemplars històrics editats per l’AMB durant els últims 50 anys (com les memòries del Pla Director de l’Àrea Metropolitana de Barcelona del 1996). Per una altra banda, també es podrà visualitzar la col·lecció dels 5 llibres d’Espai Públic (amb la recent edició de Re-Visions de la Barcelona metropolitana), així com 89 extractes dels catàlegs de les 9 últimes Biennals amb les obres seleccionades de l’AMB al Premi Rosa Barba.
La cap de secció de Projectes i Disseny Urbà de l’AMB, Noemí Martínez, afirma que aquesta entitat ha estat present en la Biennal des dels seus inicis i ambdues institucions han realitzat un camí conjunt en la divulgació de la teoria i la praxis en el món del paisatgisme.
Tot que el contingut de l’exposició pot semblar de caràcter molt tècnic, les explicacions i els missatges s’han adaptat al públic general per tal de fer-ho didàctic i a més, s’han buscat reclams que permetin la interacció amb el visitant.