Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

L’Eurocambra insta la Comissió Europea a determinar si Espanya pot utilitzar programes d’espionatge com Pegasus

Els eurodiputats critiquen que l'executiu europeu no ha actuat per frenar "l'abús" que suposen les eines espies com Pegasus

|

- Publicitat -

Els eurodiputats del Parlament Europeu han acordat, per unanimitat, instar la Comissió Europea a emetre una avaluació “abans que acabi el novembre” sobre si Espanya compleix les condicions per continuar utilitzant programes d’espionatge com Pegasus. La resolució ha estat aprovada amb els vots a favor de 425 eurodiputats, mentre que 108 han votat en contra, i 23 s’han abstingut.

Publicitat

El text que l’Eurocambra ha aprovat aquest dijous lamenta que, malgrat que la comissió d’investigació sobre l’ús de Pegasus va demanar canvis legislatius, la Comissió Europea “encara no ha presentat un pla sobre com respondre a les amenaces plantejades per a les persones i la democràcia”. Els eurodiputats critiquen que l’executiu comunitari no ha actuat per frenar “l’abús” que suposen les eines espies com Pegasus; a la vegada, els representants europeus han han reconegut la seva “preocupació” per nous capítols en països com Alemanya. El ple també ha lamentat que la investigació sobre l’ús de Pegasus a l’Estat quedés desestimada per la falta de cooperació d’Israel.

La resolució, a més, fa explícita la preocupació dels eurodiputats per la venda de programes espia produïts a la Unió Europea a règims “repressius”. El text fa referència a l’empresa francesa Nexa Technologies, que ha comercialitzat el seu programa Predator a governs com el d’Egipte, Vietnam o Madagascar, així com a la petició d’investigació a Irlanda sobre el paper del grup Intellexa en la venda d’aquests’ softwares’.

Per tot això, els eurodiputats insten a l’executiu a emprendre “les mesures necessàries”, així com a elaborar un nou informe en els pròxims set dies, després que recentment s’hagin detectat nous casos d’espionatge a Europa. Amb tot, l’Eurocambra ha acabat subratllant que “el marc legal actual no és suficient per prevenir excessos”, com és l’espionatge a polítics i membres de la societat civil.

Et pot interessar  Destapen els noms de tres empresaris responsables de l’espionatge amb Pegasus a Catalunya
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut