Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

L’Estat només destina a Catalunya el 14,3% de les transferències dels fons europeus

|

- Publicitat -

La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha alertat a l’Estat i al Govern que cal accelerar la posada en marxa dels fons europeus. Considera que la gestió s’ha d’agilitzar per tal que els fons es puguin fer arribar el més aviat possible al conjunt del teixit productiu. “Malgrat ha augmentat aquest ritme ens cal un crit d’alerta per accelerar encara més i aprofitar el període que pertoca. El compromís amb Europa fa que haguem d’actuar de manera ràpida, ens queda un any”, ha afirmat Roca en una roda de premsa per presentar els resultats de l’informe ‘Fons Next Generation EU: execució i avaluació’.

Publicitat

L’estudi de l’ens revela que l’Estat ha executat un de cada dos euros (49%) dels fons europeus provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, entre gener i octubre del 2021. Des de començaments del 2021, l’Estat ha executat un de cada tres euros (64,5%) dels fons. Pel que fa al repartiment, Catalunya només rep el 14,3% dels recursos transferits directament a les comunitats autònomes entre el gener del 2021 i el novembre del 2022. També hi ha hagut crítica pel Govern, que ha assignat el 50,8% dels fons europeus rebuts via transferències en dos anys.

Roca ha recordat que els pagaments per part de Brussel·les només es faran si es compleix amb el grau d’execució. Si no és així, no es rebran les transferències dels fons europeus. Segons els càlculs de la Cambra, el grau de realització dels fons europeus per part de l’Estat arribarà al 63,5% si segueix amb aquesta dinàmica tot i que no descarten que es pugui produir una tramitació exprés al desembre, tal com va passar l’any passat.

Davant aquesta situació, l’ens cameral ha fet saber al govern espanyol que és urgent avançar en l’execució perquè d’ell “en depèn tota la cadena” de comunitats autònomes, empreses públiques i entitats locals a qui reparteixen els fons. Un dels capítols més mal parats segons l’informe és el d’empreses privades amb només un 2% executat el 2022 i el d’entitats locals, que es va quedar en el 22%.

Pel que fa a Catalunya, l’informe assenyala que l’Estat ha assignat 3.000 milions d’euros a la comunitat autònoma. Els recursos es destinen a beneficiaris catalans per diferents vies. Quan els fons s’assignen directament a través de transferències a la Generalitat, Catalunya només rep el 14,3% dels recursos entre el gener del 2021 i el novembre del 2022, un percentatge “clarament inferior” al seu pes en termes de població (16,3%) i PIB (19%). En canvi, quan es tracta de convocatòries públiques les empreses i entitats catalanes aconsegueixen el 21,1% del total, per sobre del pes sobre el PIB.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí