Metromuster denuncia aquest dilluns que l’Estat ha negat el visat d’entrada al país a Yakouba Diallo, germà del jove ganes Idrissa Diallo, mort al CIE de Barcelona l’any 2012 i sobre el qual la productora estrena aquesta setmana un documental en dos festivals. En un comunicat conjunt amb Tanquem els CIE, l’associació Irídia i l’ACDDH, els productors del film censuren la decisió i entenen que es tracta d’“un nou capítol dels maltractaments institucionals als quals ha estat exposada la família Diallo”. Yakouba havia estat convidat a assistir a l’estrena del documental a Sevilla i Barcelona i, segons el comunicat, disposava de tota la documentació que se li havia requerit. En aquest sentit, els denunciants exigeixen “una treva en la violència burocràtica” que, entenen, ha patit la família des del 2012.
En el comunicat, la productora i les entitats detallen que el passat 2 de novembre l’ambaixada espanyola a Conakry va negar el visat a Yakouba Diallo, que havia sol·licitat viatjar a l’Estat convidat per Metromuster i el Festival de Sevilla, on s’estrenarà el documental sobre el seu germà.
Malgrat “tenir tota la documentació requerida” i nombroses cartes d’invitació oficials (Universitat Menéndez Pelayo de Sevilla, Festival de Cine de Sevilla, L’Alternativa de Barcelona, Escola Massana, detalla el comunicat), l’ambaixada hauria denegat el visat a Diallo per no haver justificat el propòsit del viatge i no haver aportat proves que disposa de mitjans de subsistència suficients per mantenir-se durant l’estada de 15, sempre segons el comunicat.
Per Metromuster (autors entre altres del polèmic documental ‘Ciutat Morta’, 2013) i les entitats sotasignants la denegació és “un nou capítol en la seqüència de maltractaments institucionals als quals ha estat exposada la família Diallo des que Idrissa va morir l’any 2012”. En aquest sentit, recorden que la família mai va ser informada oficialment de la mort d’Idrissa, mentre es trobava custodiat per la policia espanyola al CIE de Barcelona, i com les seves despulles van ser dipositades en un nínxol anònim “sense que cap familiar ni amic fos informat”.
El comunicat exigeix una “treva en la violència burocràtica que porta patint la família Diallo des de fa massa anys” i l’axiecament d’unes al·legacions que consideren “falses”. “Ens agradaria que per una vegada l’Estat deixés de censurar un petit gest de reparació en el cas Diallo”, afegeixen.
En paral·lel a la producció del documental, Metromuster va impulsar al març una campanya de micromeceneatge per repatriar a Guinea el cos d’Idrissa Diallo, per “donar visibilitat i denunciar l’incompliment reiterat” de les obligacions de l’Estat davant els casos de mort a les fronteres i centres d’internament d’estrangers sota custòdia policial.