La secretària d’Estat d’Espanya Global, Irene Lozano, ha traslladat al ministre d’exteriors belga, Didier Reynders, els seus plans per defensar “la reputació” de l’Estat espanyol. En una reunió a Brussel·les -on haurien parlat sobre la seva “cooperació a escala europea i internacional”, el “desig de treballar més junts” i el fenomen de les notícies falses- Lozano ha explicat al responsable d’exteriors del govern belga “què és Espanya Global” i què es proposa fer aquesta oficina del ministeri d’exteriors espanyol liderat per Josep Borrell. Lozano va assegurar aquest diumenge que l’executiu espanyol contrarestaria suposades “campanyes de desinformació” dels presos polítics amb vídeos, campanyes a les xarxes socials, portaveus acreditats i fòrums.
La trobada s’emmarca en una visita de Lozano a Brussel·les i Londres aquesta setmana per començar una campanya entre els seus homòlegs, a qui vol traslladar que “la protecció i projecció de la reputació d’Espanya” serà “per primer cop” una política d’Estat del govern de Pedro Sánchez. Segons la seva oficina, aquesta estratègia està basada “en la promoció d’una Espanya democràtica, moderna, solidària i profundament europeista”, cosa que un Estat que comptés amb aquestes característiques no es veuria en la necessitat de fer.
En aquest sentit, Lozano també té previst reunir-se amb els portaveus de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, i del Parlament Europeu, Jaume Duch, així com amb “eurodiputats espanyols de totes les forces polítiques”. A Londres la secretària d’Estat té previst fer un discurs dimecres a la Cambra dels Lords i reunir-se amb el grup de parlamentaris britànics amics d’Espanya.
Petició d’ERC
L’inici del viatge de la secretària d’Estat ha coincidit amb el registre per part del grup parlamentari d’ERC al Congrés dels Diputats d’una petició de compareixença d’Irene Lozano perquè expliqui les campanyes que ha ideat i anunciat per lluitar contra suposades ‘fake news’ durant el procés.
Doble vara de mesurar
La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, ha dit que la presència d’observadors internacionals al judici de l’1-O és innecessària, perquè el procés es retransmetrà en directe. Segarra, per contra, no ha menystingut la iniciativa anunciada per Lozano per contrarestar suposades ‘fake news’ durant el judici. “És evident que en un judici amb tan d’interès mediàtic hi haurà molta informació i desinformació, i des de Fiscalia explicarem i intentarem ser molt diàfans perquè s’entenguin els posicionaments que es facin”, ha afirmat la fiscal general de l’Estat.
Felipe VI, amb el Gobierno
Avui mateix, el rei espanyol, Felipe VI, ha parlat a l’acte d’entrega dels despatxos a la nova promoció de l’Escola Diplomàtica per dir que l'”obligació” dels nous diplomàtics és projectar l'”imatge autèntica” d’Espanya al món.
Resposta d’Andreu Van den Eynde
L’advocat Andreu Van den Eynde ha respost via Twitter dient que, tot i que encara ho ha de meditar, aquesta campanya “sembla una violació flagrant de la Directiva 2016/343, del dret al judici just (6 CEDH) i la presumpció d’innocència”. “Aquest ‘judici’ paral.lel podria suposar la nul.litat del procediment”, ha afegit.
Ho he de meditar però d’entrada em sembla una violació flagrant de la Directiva 2016/343, del dret al judici just (6 CEDH) i la presumpció d’innocència. Aquest “judici” paral.lel podria suposar la nul.litat del procediment. AVDE https://t.co/9IqYBfYvTL
— Andreu Van den Eynde (@eyndePenal) 27 de gener de 2019