El president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Supremo, Carlos Lesmes, ha carregat contra “el recent discurs polític que defensa, sense més precisions, la desjudicialització” del conflicte català. Novament, s’evidencia la podridura del sistema judicial espanyol i l’ànsia de continuar amb la persecució ideològica, també des de les togues.
“Existeix el risc que, de materialitzar-se aquesta anunciada desjudicialització el que s’acabi produint és una fugida de la llei o, el que és més greu encara, del principi d’igualtat en la seva aplicació”, ha dit Lesmes en l’acte d’obertura de l’any judicial presidit pel rei espanyol Felipe VI.
Per a Lesmes, desjudicialitzar pot implicar “el triomf de la indissimulada pretensió d’impunitat de determinades categories de subjectes davant la resta dels ciutadans pel simple fet de la seva capacitat d’influència política”.
Reivindica l’actuació judicial el 2017
Lesmes ha reivindicat, quan tot just fa cinc anys de les lleis de desconnexió aprovades pel Parlament, l’actuació de la justícia el 2017. “La fortalesa del nostre estat de dret en aquell moment i l’actuació posterior dels jutges arran de les querelles presentades per la Fiscalia General de l’Estat van servir per preservar la nostra convivència i garantir la primacia de la nostra Constitució”, ha defensat patriòticament.
El president del CGPJ i del Supremo ha opinat que l’actuació de la justícia amb el conflicte català és un dels elements que han contribuït a la “gradual i cridanera” millora de la imatge que té la ciutadania del poder judicial. Lesmes ha criticat que hi hagi sectors polítics que parlin de “fugir dels jutges” en relació amb Catalunya “com si fossin aquests els que haguessin provocat els conflictes amb les seves actuacions en defensa de la legalitat”.
“Ni és lícit contraposar principi democràtic amb principi de legalitat, ni admissible que una autoritat pública invoqui el seu origen democràtic per infringir la llei”, ha insistit.
Treu ferro a les cleques internacionals
Lesmes també ha mencionat l’acció internacional de la justícia relacionada amb les euroordres contra líders independentistes i ha negat que les negatives de països com Bèlgica es tractin d’una “humiliació“.
Per això, Lesmes ha recordat unes declaracions de l’exvicepresident de l’executiu espanyol, Pablo Iglesias que anaven en aquesta línia. “Lamentablement, l’escenari polític d’aquests últims anys, està debilitant i erosionant les principals institucions de la Justícia espanyola”, ha remarcat, però també ha admès que “l’acció política” precisa a vegades de l’adopció de mesures excepcionals per solucionar problemes, “en especial els de naturalesa territorial”.
La renovació del CGPJ
Lesmes també ha fet un ultimàtum als líders del PSOE i PP, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo per reunir-se de manera urgent i arribar a un acord per renovar l’òrgan judicial, caducat des de fa quatre anys.
Segons avança Público, Lesmes els ha reclamat que renovin el CGPJ “en les pròximes setmanes” o li retornin totes les seves competències, per a evitar així l’adopció d'”una altra mena de decisions que ni volem ni ens agraden”. En aquest sentit, ha descartat la possibilitat d’una renúncia col·lectiva dels vocals, perquè “tal comportament seria irresponsable” però, en canvi, ha dit que “la renúncia individual pot resultar admissible”.
El president del CGPJ ha insistit que cal renovar-lo “sense que es pugui supeditar per cap força política a successives condicions que impedeixen el compliment del clar mandat constitucional del termini, que no admet interpretacions”. I un cop renovat, serà “ineludible” la reforma amb urgència el model d’elecció dels membres que l’integren.