Edició 2291

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de novembre del 2024
Edició 2291

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de novembre del 2024

Les xarxes socials podrien ser una eina de repressió pels talibans

|

- Publicitat -

Les xarxes socials han esdevingut un sistema per compartir informació, comunicar-se, mostrar interessos i afinitats. A poc a poc, amb l’ús d’aquestes plataformes els usuaris aporten informació sobre les seves característiques i actituds que amb el control dels talibans d’Afganistan han generat pànic, ja que hi ha suficient informació a internet per a iniciar una persecució a la dissidència política.

Publicitat

En conseqüència, Brian Dooley, assessor especialista en drets humans, ha fet una piulada en la qual mostrava una guia que van redactar en 2020, per als activistes de Hong Kong, que tenia com a objectiu l’eliminació de dades sensibles. D’aquesta manera, explica quins són els passos que s’han de seguir per minimitzar la informació que podria ser incriminatòria, i que és molta més de la que es podria pensar en un primer moment, ja que a més del contingut que es publica, també hi ha les metadades. És a dir, informació que es genera en l’emissió del missatge, que tampoc ser incriminatòria: ubicació, moment de publicació, dispositiu des del qual s’ha fet una publicació…

D’altra banda, Access Now, la plataforma de defensa dels drets a internet, ha elaborat una guia en la qual mostra quin és el recorregut que els cossos de seguretat solen fer per identificar comptes anònims en una xarxa social. Així, l’usuari pot intentar bloquejar de manera ordenada cada un dels passos.

Finalment també s’ha treballat amb dues possibilitats: la primera és a configuració d’un perfil fals, en el qual el que es busca precisament és que s’associï la persona amb el perfil en el qual s’exposen les idees del règim, per així poder defensar-se davant qualsevol acusació; La segona consisteix a desprendre’s dels aparells tecnològics vinculats als comptes, però és una mesura que resulta força sospitosa, ja que actualment gairebé tothom fa ús d’un telèfon mòbil.

Welton Chang, que és el cap tecnològic de l’organització no governamental Human Rights First i ha conclòs que no existeix una seguretat perfecta, que un adversari amb recursos, temps i diners pràcticament il·limitats, segurament podrà superar els protocols. Malgrat això, explica que com més complicat sigui perseguir digitalment, menys probable és que ho intentin i menys forces tindran per dedicar-se a perseguir altres. “No et converteixis en un objectiu fàcil” ha dit.

Aquesta informació ha estat extreta d'”El País.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut