El documental ‘Surveilled’ d’HBO Max suposa un abans i un després en el cas del Catalangate, ja que revela informació que fins ara no es tenia sobre les opaques pràctiques que l’Estat du a terme contra els seus ciutadans, especialment si aquests suposen una amenaça tot i tenir reivindicacions democràtiques i pacífiques. Amb aquesta carta de presentació, però, resulta sorprenent el blocatge mediàtic que sembla haver patit el documental, del qual pràcticament no se n’ha parlat als principals mitjans de comunicació catalans i espanyols, però sí a les capçaleres i emissores internacionals, un detall que els usuaris de les xarxes no han deixat escapar i que han denunciat públicament.
El periodista i escriptor guanyador d’un Pullitzer, Ronan Farrow, ha passat pels principals mitjans estatunidencs i europeus per a promocionar ‘Surveilled’ i alertar dels perills que suposa que un Govern compri programes com Pegasus per tal d’espiar contrincants polítics, dissidents i membres de la societat civil. De fet, a diverses de les entrevistes, Farrow s’ha referit a l’Estat espanyol com una “democràcia fallida” per l’abús de poder i la violació de drets fonamentals comesa arran de l’espionatge amb Pegasus a més d’una seixantena d’independentistes, des de líders polítics fins a simpatitzants amb el moviment.
Farrow ha aparegut a la CNN, l’ABC, la NPR (la ràdio pública nord-americana), a la revista Variety, i també al diari britànic The Guardian, mentre que altres grans mitjans han publicat extenses ressenyes i articles sobre ‘Surveilled‘. Aquests mitjans han servit d’altaveu per al nou film del reconegut periodista d’investigació; tanmateix, el documental no ha acaparat la mateixa atenció als mitjans catalans, ni als espanyols.
La televisió pública catalana va parlar del ‘Catalangate’ al programa ‘Tot es mou’, en una entrevista amb l’ex-eurodiputat Jordi Solé, una de les víctimes de l’espionatge. A banda d’això, ni la ràdio pública Catalunya Ràdio ni altres programes o espais informatius de TV3 (o 3Cat) han publicat res sobre ‘Surveilled’, tot i la valuosa informació que aporta sobre els mètodes repressius de l’Estat envers l’independentisme. La ràdio més escoltada, RAC1, de la qual s’esperava una cobertura més profunda, s’ha limitat a comentar de puntetes l’estrena a la secció sobre estrenes als cinemes i a les plataformes del programa matinal del cap de setmana, Via lliure.
Pel que fa als mitjans digitals catalans, el diari que ha fet una cobertura més intensa del documental ha estat el VilaWeb. Altres mitjans, com ara El Periódico, el Nacional i el Món han publicat també ressenyes del film.
La situació no és diferent a la resta de l’Estat espanyol. Els mitjans espanyols, públics o privats, ni tan sols s’han dignat a parlar de l’estrena del documental o a reobrir el debat sobre el ‘Catalangate‘. Ni els diaris pseudoprogressistes El País o elDiario.es no han publicat res sobre el documental, ni molt menys els espanyolistes ABC o El Mundo. Sí que n‘han parlat mitjans vinculats a l’extrema dreta com ara Voz Populi o The Objective, però per a desvirtuar el film de Farrow, tot acusant-lo d’alinear-se amb les tesis independentistes i menystenir la tasca investigadora en no incloure cap declaració de membres del Govern espanyol. Al film, però, s’explica que tot i haver contactat amb la Moncloa, aquesta va ignorar els requeriments de fer cap declaració.