Edició 2480

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de maig del 2025
Edició 2480

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de maig del 2025

Les VTC tornen a sortir al carrer per exigir al Govern que aturi el projecte de llei sobre el sector

La patronal denuncia que Barcelona és una de les ciutats on el sector de la mobilitat es troba amb més problemes

|

- Publicitat -

El sector de les VTC ha tornat a sortir aquest divendres al carrer en una nova marxa lenta pel centre de Barcelona per exigir al Govern que aturi l’esborrany de projecte de llei que està elaborant per regular el transport de viatgers en vehicles de fins a nou places. El president de la patronal Unauto, José Manuel Berzal, ha criticat la “connivència clara i concreta” del Govern amb el taxi en la redacció d’un document que afecta les VTC i ha denunciat la “persecució” al sector amb diverses multes de 4.001 euros a autònoms i empreses. Berzal també ha assegurat que Barcelona és “la ciutat de les ciutats per generar problemes en el sector de la mobilitat” i ha comparat la situació de la capital catalana amb la Comunitat de Madrid i Andalusia.

Publicitat

Mig miler de conductors, segons l’organització, i 210, segons l’Ajuntament de Barcelona, han recorregut la ciutat per exigir una reunió amb la consellera de Territori, Sílvia Paneque, i que s’aturi el projecte de llei que la Generalitat està preparant per regular el sector. La marxa lenta -convocada pel  Sindicat Lliure del Transport amb el suport d’Unauto i Aurora Catalana- ha començat al carrer Numància i s’ha desplaçat fins al Departament de Territori, a l’Avinguda Josep Tarradellas, on els Mossos d’Esquadra han protegit l’entrada amb tanques. La manifestació i la posterior concentració a les portes de la conselleria, però, ha transcorregut sense incidències.

Berzal ha carregat contra la titular de Territori ha dit que la manifestació s’ha organitzat com a resposta a un “capritx” de la consellera Sílvia Paneque i ha afirmat que el text que està preparant el departament “contravenen” les sentències judicials. El president de la patronal ha reivindicat que les VTC són un sector “tan necessari com el taxi”, sobre qui ha apostat perquè no depengui tant de les tarifes regulades.

“No estem en contra, ben al contrari, que el taxi millori les seves condicions, que sigui més flexible, i en cap cas estem disposats que un cop regularitzades les autoritzacions hi hagi un creixement indiscriminat de les VTC”, ha assegurat Berzal, que ha negat que Unauto vulgui “estigmatitzar” el taxi ni “fer-lo fora del mercat”. “Hem vingut per conviure i donar un millor servei”, ha continuat.

El president de la patronal ha comparat la situació de Barcelona amb altres territoris de l’Estat com la Comunitat de Madrid i Andalusia. “No té res a veure. Madrid va ser la punta de llança que va permetre la convivència de totes els actors de la mobilitat. A Madrid hi ha 16.000 taxistes que han millorat les seves condicions de treball i els seus ingressos en convivència amb el sector de les VTC i ha permès un equilibri entre l’oferta i la demanda”, ha argumentat.

Segons sosté el màxim responsable d’Unauto a l’Estat, ni regularitzant 3.000 llicències VTC a Barcelona l’oferta no satisfaria la demanda existent però permetria donar un “millor servei al ciutadà i no es perdrien 4.000 llocs de treball”.

Per la seva banda, el portaveu del Sindicat Lliure de Transport (SLT) a  Catalunya, Josep Díaz, ha reclamat una “regulació ben feta i que duri en el temps” i que no s’aprovi “decret sobre decret”. A més, ha apostat que sigui “negociada entre totes les parts”. “Volem treballar tranquil·lament i no tenir por a haver de pagar 4.000 euros, a quedar-se sense cotxe i no patir l’abús de les autoritats”, ha conclòs.

El secretari d’organització del sindicat, José María Cazallas, ha fet arribar una carta a la consellera per advertir-la que al 2026 Barcelona es port convertir “en una de les capitals globals” on no hi haurà servei de VTC. “Creiem que encara som a temps de reconduir aquesta situació”, ha apuntat. Cazallas reitera la demanda per reunir-se amb Paneque i traslladar-li la seva preocupació pels 4.000 llocs de treball del sector. “Seria una de les majors destruccions d’ocupació recent a Catalunya”, ha afegit en la missiva, on també denuncia la “pressió sense precedents per part de l’administració.

El sector té previst organitzar una nova manifestació el pròxim 9 de maig i ha plantejat la possibilitat de fer una vaga de fam si no se satisfan les seves demandes.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí