Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Les universitats públiques reclamen al nou conseller complir els compromisos d’inversió i solucions

|

- Publicitat -

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha reclamat al nou conseller Joaquim Nadal complir amb els compromisos d’inversió marcats al Pacte Nacional per la Societat del Coneixement i resoldre els problemes de personal. L’actual president, el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy, ha valorat en primer lloc com a positiu el manteniment de la conselleria. Sobre el nou titular, ha dit que és una persona amb “àmplia experiència” en l’executiu i propera al sector, motiu pel qual creu que no hauria d’haver-hi una aturada en el funcionament. No ho veuen igual des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) que el afirmen que és “continuista” en la línia de no treballar per una universitat pública real.

Publicitat

Puy ha afirmat que el manteniment del departament demostra l’aposta del Govern per “reforçar” el coneixement i l’estructura d’universitats i recerca de Catalunya. Reconeix una certa “expectació” però assegura que les primeres impressions “són bones”.

En primer lloc, ha reclamat que es mantinguin els compromisos adquirits en el marc del pacte nacional, que comportava un increment “important” de al inversió pública en el sistema del coneixement.

En clau de personal, ha apuntat que cal buscar solucions a les plantilles envellides, la borsa de precarietat, els problemes d’estabilització i la manca d’investigador en formació. Ha afegit que hi haurien altres peticions, per exemple en el marc de les infraestructures.

Per tot plegat, ha valorat que la situació ideal és que es puguin tirar endavant uns nous pressupostos adaptats a la situació actual. “El país demana això”, ha afirmat Puy. Ha afegit que independentment del que passi amb els comptes, s’han de poder mantenir i complir els compromisos ja adquirits en el marc d’un acord que ha recordat va ser molt ampli.

Dificultats econòmiques

Sí ha reconegut que les condicions en les que es va signar el pacte no són les mateixes que ara. D’una banda, han variat els preus de les matrícules –la consellera Gemma Geis va impulsar diverses rebaixes- i per això Puy ha apuntat a “compensacions” per mantenir els escenaris plantejats.

Et pot interessar  La tradició dels Pastorets torna per Nadal amb 265 representacions a tot Catalunya

En aquest sentit, també ha reclamat “ajudes especials” per fer front als increments “inassolibles” en les factures energètiques. Aquest és un tema que ja havien traslladat a Geis, sense resposta, i que ara esperen poder fer arribar a Nadal. Puy ha assegurat que el sistema d’universitats i recerca està disposat a contribuir en la millora de l’eficiència energètica però, tot i això, ha insistit que “sense una aportació especial això no és possible”.

Des de l’ACUP esperen poder traslladar totes aquestes qüestions al conseller en els propers dies.

Els estudiants, crítics

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) consideren que el nou conseller és “continuista”. En aquest sentit, critiquen que Gemma Geis “no ha aturat el procés de mercantilització” mentre ha estat al capdavant del Departament, i auguren que Nadal “tindrà voluntat de continuar amb aquest procés”. La portaveu del sindicat, Marta Daviu, ha afirmat que Nadal és una persona vinculada al PSOE durant més de 20 anys i per això el seu nomenament suposa “un pacte directe amb l’espanyolisme”.

Per al SEPC, el principal repte al que s’enfronta l’educació superior és l’accessibilitat ja que actualment la universitat “no és pública”. Daviu reivindica que tothom ha de poder tenir accés a la universitat. Dins d’aquesta accessibilitat hi inclou altres aspectes com el transport públic, lloguers accessibles i aconseguir que les pràctiques siguin remunerades, entre d’altres. D’altres reptes estan relacionats amb la normativa, com per exemple la nova llei estatal d’universitats (LOSU), que Daviu afirma que té “voluntat de mercantilitzar encara més” la universitat.

Un nou executiu que neix en un moment de “col·lapse”

Daviu ha rebutjat també les paraules del president Pere Aragonès sobre un govern del consens i ha respost que el nou executiu neix en un moment de “col·lapse”, després d’haver-se mostrat “super ineficaç” en resoldre els reptes que se li presentaven. “De consens no en té res”, ha afirmat. També ha criticat que s’hagi “pactat amb el tripartit i l’espanyolisme”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut