Els crims impunes perpetrats per la dictadura franquista estan un pas més a prop de ser jutjats com es mereixen davant la justícia. Aquest dijous, 21 de setembre, la fiscalia s’ha mostrat a favor d’admetre a tràmit la querella que el sindicalista Carles Vallejo va presentar contra sis policies nacionals per crims contra la humanitat i tortures a la comissaria de la Via Laietana a principis dels anys 70 mentre estava detingut. Sis mesos després que Vallejo presentés la querella, la Fiscalia de Barcelona i la unitat especialitzada de Drets Humans i Memòria Democràtica de la Fiscalia General de l’Estat han donat suport a la seva admissió.
La fiscalia exposa en un comunicat que la nova llei de Memòria Democràtica “imposa” a l’Estat el “deure” d’investigar les possibles violacions del dret internacional en matèria de drets humans i dret humanitari produïdes durant la Guerra Civil i el franquisme. Amb aquesta nova legislació i l’anàlisi de la jurisprudència estatal i internacional i dels tractats i convenis internacionals, la fiscalia conclou que “no procedeix la inadmissió de ple de la querella, sinó que és necessari dur a terme una investigació dels fets i del seu context abans d’adoptar una decisió sobre la continuació del procediment“.
El ministeri fiscal recorda l’obligació de garantir no només el dret a la justícia, sinó també el dret a la veritat i a la reparació de les víctimes, perquè aquests drets són els “principis articuladors del dret internacional en matèria de drets humans i del dret internacional humanitari, així com de la pròpia llei de Memòria Democràtica.
El canvi de parer de la fiscalia de Barcelona arriba després que, el passat mes de juny, el mateix organisme demanés arxivar la querella de Vallejo basant-se en el principi de legalitat, la Llei d’Amnistia i la prescripció dels delictes, tot i que la nova llei de Memòria Democràtica ja havia entrat en vigor. Les entitats denunciants, Òmnium i Irídia, van enviar una carta a la nova fiscal de Drets Humans i Memòria Democràtica, Dolores Delgado, per demanar-li que concretés les funcions de la nova Fiscalia de Sala i així conèixer si té capacitat per investigar crims del franquisme; a la vegada que volien que clarifiqués si podia fer-se càrrec dels procediments iniciats, amb la llei en vigor. La petició d’arxivar la querella va motivar que la Generalitat de Catalunya es personés com a acusació popular en el cas de les tortures a Carles Vallejo.
Irídia ha valorat molt positivament que “un poder de l’Estat estigui treballant activament, per fi, per acabar amb la impunitat dels crims del franquisme”. “És un pas endavant imprescindible, fruit de la lluita incansable d’organitzacions memorialistes i de drets humans, que fa més de 50 anys que ho reclamàvem”, conclou.