Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

Les rutes per accedir als espais naturals protegits de Catalunya seran més segures i respectuoses amb el medi ambient

Acció Climàtica ha arribat a un acord amb Google Maps, Waze i Wikiloc perquè prioritzin les indicacions oficials

|

- Publicitat -

Quan un visitant que vol anar al Parc Natural del Cadí Moixeró posa la localització al navegador GPS del seu dispositiu mòbil el porta a un punt indeterminat al mig de la muntanya. Precisament, això és el que vol evitar el Departament d’Acció Climàtica i, per això, han arribat a un acord amb Google -propietària de Google Maps i Waze- i Wikiloc per evitar-ho. En moltes ocasions aquestes aplicacions donen ubicacions “no exactes” o “altament sensibles” i ara es volen prioritzar les rutes oficials per garantir un accés ordenat als espais naturals. Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, explica que l’objectiu és “garantir una visita respectuosa amb el medi natural”, però també “la seguretat” dels visitants.

Publicitat

En el marc de l’estratègia per fomentar un millor accés al medi natural, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les empreses Google i Wikiloc estan col·laborant per millorar la informació en relació amb l’accés als espais protegits a través de diferents aplicacions. Vilahur explica que, en moltes ocasions, la senyalització digital dels espais naturals és “molt deficient” i això genera “una gran problemàtica de regulació d’accés al medi natural”. L’acord preveu que aquestes aplicacions “prioritzin” les rutes de la Generalitat i s’eviti així que els visitants passin per espais més sensibles.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural subratlla que aquesta priorització de les rutes oficials té dos beneficis principals. D’una banda, millorar el coneixement dels visitants sobre l’espai natural que volen visitar i, per tant, garantir la seva “seguretat”. I de l’altra, garantir que la visita sigui “més respectuosa” amb el medi ambient, de manera que es contribueixi a la millora de la biodiversitat.

Està previst que aquestes aplicacions també tinguin en compte possibles restriccions puntuals com les que es produeixen quan hi ha alt risc d’incendi o altres riscos naturals, així com també els períodes més sensibles per la flora i la fauna. El Departament d’Acció Climàtica també està avaluant estendre aquesta col·laboració, en una segona fase, a altres administracions, com ara ajuntaments, amb paratges naturals protegits d’elevada freqüentació.

La importància d’una visita ben planificada

El Parc Natural del Cadí Moixeró està format per les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró i ocupa una superfície de 41.060 hectàrees, repartides entre les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya i 17 municipis. L’any passat van passar-hi més de 350.000 persones i al voltant de 24.500 visitants van fer parada en algun dels punts d’informació que hi ha repartits per tot el parc. Gisela Picanyol, tècnica del parc, explica a l’ACN que és important que els visitants passin pels centres d’informació, tant els permanents com els estàtics, per poder “programar millor” la seva visita.

“Moltes persones arriben amb els vehicles a punts que no són adequats, a través de pistes que estan tancades, ja sigui per temes de conservació o perquè hi ha bestiar, i això els pot generar una mala experiència perquè es poden quedar encallats amb el cotxe”, relata Picanyol. Per això, veu molt positiu que puguin incloure les indicacions de la Generalitat i que els dirigeixin als centres d’informació on “se’ls pot ajudar a muntar la seva ruta i a explicar-los la xarxa oficial d’itineraris, tant a peu com amb vehicle”.

Picanyol també relata que cada cop més es troben amb persones que, a través de les xarxes socials, geolocalitzen llocs per on està desaconsellat passar. Per exemple, expliquen que hi han acampat o han baixat per camins o tarteres que no estan senyalitzats precisament perquè hi ha espècies protegides. “Si ho penjo que tinc pocs seguidors no passa res, però si ho penja algú que té molts seguidors aleshores això ens genera un retorcés en la feina que estem intentant fer perquè genera modes i tendències”, lamenta la tècnica del parc.

Promoure un bon ús dels espais naturals

Vilahur recorda que, arran de la pandèmia de la covid-19, molta gent “ha redescobert” la natura del país i això ha fet que el Govern “hagi sigut previsor i hagi treballat des de la consciència que calia actuar per organitzar aquesta nova visió de la societat per acostar-la amb respecte al medi natural”. Per tot plegat, el Departament està treballant per promoure un bon ús dels espais naturals amb l’objectiu de compatibilitzar la conservació de la fauna, la flora i els seus valors ecosistèmics amb una gestió turística responsable.

En aquest sentit, recorden s’han implementat mesures per ordenar l’accés als parcs naturals i altres paratges protegits i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural a través de l’establiment d’aparcaments regulats en determinades èpoques de l’any, l’ordenació d’accessos o la posada en marxa de serveis de bus específics per accedir als punts més freqüentats.

També s’ha implementat un dispositiu de 85 informadors ambientals per promoure un ús més cívic i ordenat als espais naturals, i s’ha impulsat la campanya Equilibri Natural per reforçar tots aquests missatges.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut