Els embassaments de les conques internes continuen notant l’efecte de les pluges dels últims dies, i superen ja el 20% de la seva capacitat (21,3%), cosa que no passava des del 20 d’octubre del 2023. Segons l’informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d’aquest dijous amb dades agregades de dimecres 1 de maig, les reserves a les conques internes arriben als 147,69 hm3, 11,5 hectòmetres cúbics més en un sol dia. Pel que fa als pantans del sistema Ter-Llobregat (Sau-Susqueda, la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall), les reserves ja havien superat el 20% dimarts (20,48%), i segons la darrera xifra feta pública per l’ACA estan ara al 22,2%.
L’abundància de pluges dels darrers dies han permès als pantans de les conques internes remuntar la seva situació, amb guanys diaris segons reporten els informes de l’ACA. Segons la darrera actualització, amb dades de dimecres, el conjunt de pantans de les conques internes han superat el llindar del 20% de la seva capacitat total per primer cop des de fa sis mesos gràcies a aquest darrer episodi i a les pluges caigudes entre el març i l’abril.
Amb tot, no hi haurà cap “canvi substancial” en les restriccions derivades de l’emergència per sequera a les conques internes fins que els embassaments no arribin al 25% de la capacitat, segons va reiterar dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que també va avançar que la decisió de revertir mesures no es prendrà tenint en compte una sola dada.
Creixements percentuals generalitzats
En cinc dies, des de dissabte, l’aigua embassada procedent de les conques internes catalanes ha passat del 18,1% al 21,3%. L’increment de les reserves és especialment acusat a la Baells (Berguedà), el tercer més gran del sistema Ter-Llobregat, que ha passat d’un 25,5% al 33% i té ara unes reserves de 36 hm3.
El més gran embassament de les conques internes, el pantà de Susqueda (233hm3), té ara 62hm3, amb un creixement percentual més petit que d’altres per les seves grans dimensions, i passa del 25,7% al 26,7% en aquests darrers cinc dies.
El seu veí, el pantà de Sau (Vilanova de Sau) havia tocat terra precisament diumenge passat (2,3% de la seva capacitat), en part perquè es va decidir transferir la poca aigua que tenia a Susqueda. Aquest dimecres el seu nivell ja ha pujat fins el 7,4%
Els embassaments de la CHE, al 52%
Pel que fa als embassaments de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), menys castigats per l’efecte de la sequera a Catalunya, també han notat l’efecte de les pluges dels darrers dies però el guany percentual no és tan marcat perquè els 10 embassaments d’aquest sistema tenen una capacitat (1.864hm3) que gairebé triplica la dels pantans de les conques internes (694,45hm3).
A data d’ahir, tenen en conjunt un nivell de reserves del 52,2%, més del doble que els de les conques internes. Abans del darrer episodi plujós estaven al 51,5%, per tant, el guany percentual és petit. No obstant això, les reserves sí que han crescut força des de principis del mes de març (42,4%), al voltant d’un 10%.
D’entre tots ells, els pantans que es troben en una millor situació són els de Riba-roja, Camarasa i Terradets, tots tres per sobre del 90%. I el que presenta un nivell més baix és el de Canelles (Os de Balaguer/ Estopanyà), que el segon més gran de Catalunya, amb un 24%. Pel que fa a Rialb, el segon amb més capacitat de tot el país, es troba al 33% de la seva capacitat, dos punts mes que a inicis de març.