Les oposicions al cos administratiu de la Generalitat es desenvolupen “sense incidències” i amb “normalitat”, segons la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral. Un total de 3.968 persones s’han presentat aquest dissabte a les proves, un 73% dels 5.409 aspirants apuntats. “Es tracta d’una participació molt elevada i bastant homogènia a les quatre demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona”, ha apuntat Corral, que ha destacat que s’han utilitzat 167 aules a les facultats de Dret i Economia de la UB i al Districte Administratiu, a la Universitat de Lleida, a la de Girona i a la Rovira i Virgili de Tarragona. Els aspirants opten a 598 places, 329 per al torn lliure d’accés i 269 per al torn de promoció interna.
“Avui hem convocat les primeres oposicions a la Generalitat després del procés d’estabilització. Feia una dècada que no es feien aquest tipus d’oposicions ordinàries”, ha recordat la secretària d’Administració i Funció Pública des de la seu ubicada a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB). En paral·lel, Corral ha volgut donar les gràcies als prop de 500 treballadors de la Generalitat que han vetllat pel bon desenvolupament de les proves a les quatre demarcacions. “Ells han contribuït al fet que les oposicions es puguin celebrar sense cap incidència i amb plena normalitat”, ha insistit la secretària d’Administració i Funció Pública.
Les proves, que han començat amb puntualitat a les 9.30 hores del matí, constaven de dues parts: un primer exercici, tipus test de coneixements; i un segon exercici, consistent en un supòsit pràctic, també tipus test. Una de les novetats de la convocatòria és la introducció “de forma progressiva” d’una aproximació a l’actual model de proves selectives de l’Oficina Europea de Selecció de Personal (EPSO), cosa que suposa que siguin “més àgils” i amb “temaris més ajustats als perfils”. D’altra banda, la convocatòria inclou per primera vegada un 15% de places addicionals per cobrir futures vacants (90) i agilitzar la incorporació dels professionals.
Presa de possessió al maig i curs obligatori per reforçar el servei públic
Els opositors que aconsegueixin una de les 600 places prendran possessió al maig del 2025 i faran un curs obligatori per reforçar els valors de servei públic. L’examen d’oposició per a administratius arriba després dels processos d’estabilització per reduir la temporalitat a l’administració, que en aquests moments està situada en el 7,25% pel que fa a personal estructural. El Govern preveu fer les proves de més de 3.000 places convocades enguany i les primeres seran el 19 i 20 d’octubre pel cos superior d’administració (662 llocs de feina).