Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Les noves mesures per pal·liar la sequera entren en vigor aquest dimecres a 202 municipis d’arreu Catalunya

|

- Publicitat -

Aquest dimecres entren en vigor les noves mesures per a restringir l’ús de l’aigua i fer front a la sequera que pateix Catalunya, una de les més severes des del 2008. Després de mesos en fase de prealerta, el passat dimarts 21 de novembre el Govern va decretar l’entrada en fase de preemergència als 202 municipis que formen part del sistema Ter-Llobregat, i que afecta sis milions d’habitants.

Publicitat

Dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) apunten que la ratxa seca acumula 31 mesos, mentre que en la sequera del 2008 en van ser 19. Una dada més alarmant encara és que el 50% del territori català s’ha vist afectat de manera persistent, amb un dèficit global de precipitació de 446 mm. Per tornar a una situació de normalitat, segons va apuntar el Meteocat, caldria una precipitació equivalent a la pluja que cau de mitjana a Barcelona en tot un any. Tanmateix, no es preveu cap episodi de pluja abundant en el curt i mitjà termini.

Visualitzacions: Pau Cortina i Guifré Jordan (ACN)

Davant aquesta situació, i sense descartar l’adopció de mesures extraordinàries com fer arribar l’aigua en vaixell, el Govern ha optat per endurir les mesures restrictives d’aigua als municipis que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat, que són, a la vegada, dels més afectats per la sequera. Així, amb el canvi de fase, que és un estat de transició entre l’estat d’excepcionalitat i el d’emergència, entren en vigor les noves restriccions d’aigua.

Les noves mesures, entre d’altres, impliquen la reducció de la dotació màxima d’aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. La resta de restriccions, adoptades durant la fase d’excepcionalitat, es mantenen igual exceptuant la dotació d’aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l’esport federat, que passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes.

Et pot interessar  La Cimera Social de l'Aigua alerta que la sequera no ha acabat i critica els plans del Govern: "Exigim transparència"

Les restriccions d’aigua vigents a Catalunya que afecten 6 milions de catalans

  • Reducció de la dotació màxima d’aigua per habitant i dia: passarà dels 230 als 210 litres.
  • Reducció del reg de superfícies de gespa destinades a l’esport federat: passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes.
  • El reg de supervivència per l’arbrat utilitzarà la mínima quantitat d’aigua necessària, de 20:00 a 8:00 hores, i només amb el reg gota a gota o regadora.
  • Prohibició d’omplir les piscines privades d’ús individual o unifamiliar, ni les que no tinguin sistemes de recirculació d’aigua. Únicament estarà permès el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic, però en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • Prohibició de netejar amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars. Les úniques excepcions per a utilitzar aigua potable per aquesta finalitat seran un accident o un incendi, o si existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
  • Prohibició de netejar els vehicles fora d’un establiment comercial destinat a aquesta activitat, ja que disposen de sistemes de recirculació de l’aigua.
  • Prohibició d’omplir total o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible.
  • Reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
  • Reducció del 15% per a usos industrials.
  • Reducció del consum de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut