Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024
Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024

Les impertinències d’Asens contra ERC

|

- Publicitat -

Els comuns reivindiquen les seves aportacions al pacte amb polítiques concretes pactades ja a Barcelona i el Parlament

Publicitat

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest dilluns a la tarda que si Unides Podem no hagués arribat a un acord de govern amb el PSOE “difícilment” els socialistes s’haurien assegut a negociar amb ERC, perquè en el passat hi havia un “cordó sanitari” al voltant dels partits independentistes, cordó que “s’ha aixecat”. Tot i així, ha volgut reconèixer “l’esforç” dels republicans, que no ha estat “fàcil”, tenint en compte que tenen dirigents a la presó. No obstant això, Asens no ha volgut avançar cap detall sobre el probable acord entre ERC i PSOE per respecte a la negociació.

Cal recordar que Podem ha renunciat al referèndum i Ada Colau és alcaldessa gràcies a Manuel Valls

Asens ha qualificat l’acord amb el PSOE d’històric, ja que, segons ell, permet establir un full de ruta per a la “legislatura més progressista des de la recuperació de la democràcia”. Així, creu que el pacte “no defrauda les expectatives” ni dels votants de PSOE i Podem, ni dels votants d’ERC i JxCat, que en un 70%, segons ha dit, també el volien. El pacte suposa una “nova etapa” amb el “diàleg com a punt central”, ja que “la política ha de tornar a guanyar, ha de tornar a ser útil”. “Cal sortir de les trinxeres, no hi ha d’haver vencedors ni vençuts, cal fer un esforç per sortir de la zona de confort”, ha afegit.

Els Comuns, artefacte necessari per enganyar els independentistes

Sobre el probable pacte d’ERC i PSOE, ha dit que sap, a través de la premsa, que es podria fer públic en les properes hores o dies, però no n’ha volgut donar més detalls per respecte als negociadors. Ha destacat que, en el pacte amb Podem, el PSOE ha reconegut per escrit que hi ha un “conflicte polític” que cal resoldre en “l’àmbit polític”. “Això és nou, sembla elemental i de sentit comú, però fins ara no era assumit per molta gent”, ha dit. Ara ha instat totes les parts a reconèixer-se mútuament, institucionalment.

 

Asens ha dit que els comuns no han renunciat al referèndum d’autodeterminació pactat, però ha reconegut que han flexibilitzat la seva posició per buscar un “mínim comú denominador, buscar consensos i trobar una proposta de desbloqueig”. “Estem en el camí correcte”, ha opinat, afegint que PSOE, ERC i comuns tenen “molts elements en comú per sortir de la situació d’atzucac”.

 

L’acord, segons Asens, també és un “un dic de contenció i un antídot contra l’extrema dreta”. “Ja vam dir que el millor cordó sanitari és el que apuntalés les conquestes i avenços de l’estat del benestar”, ha reblat. Però Asens ha admès que l’acord és fruit en part de la “lluita de la societat civil organitzada” en àmbits com l’ecologisme, el feminisme o les pensions. “Per poder fer efectiu l’acord, necessitem que segueixin mobilitzats, a peu de carrer, perquè ens trobarem molts obstacles ja que l’acord té enemics poderosos; amb les resistències que trobarem, necessitarem que la societat civil ens doni suport, ens empenyi per poder materialitzar els acords”, ha reconegut.

Et pot interessar  Ataquen amb gas lacrimogen la delegació internacional a Palestina en què viatjaven Colau i Asens

 

Entre els punts més rellevants del pacte, Asens ha destacat el salari mínim interprofessional, les pensions, la derogació de la LOMCE, la lluita contra la corrupció, la memòria històrica, la lluita contra el canvi climàtic i la justícia fiscal i social.

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha mostrat especialment “orgullosa” que algunes de les polítiques “pioneres” del seu ajuntament s’hagin traslladat en un acord de govern a nivell estatal. Així, ha remarcat, per exemple, la importància de la regulació dels lloguers per “frenar l’especulació desbocada”, el dentista municipal, la pobresa energètica, la creació d’una empresa energètica pública, la possible remunicipalització de l’aigua o les limitacions a les cases d’apostes. Sobre les inversions en Rodalies, Colau ha dit que formarà part de la negociació dels pressupostos.

 

Colau ha assegurat que l’acord estatal amb el PSOE és fruit de lluites al carrer i de pactes com el seu mateix amb el PSC per governar al consistori barceloní, amb ERC per acordar ordenances fiscals municipals o l’acord dels comuns al Parlament amb el Govern de la Generalitat per una nova política fiscal. També ha destacat que l’acord pugui retornar competències als ajuntaments.

 

Per la seva banda, la presidenta de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha dit que l’acord és “objectivament bo per a tot l’estat, però especialment per a Catalunya”, perquè permet “sortir d’una etapa de recentralització, retallades de drets i llibertats, de judicialització i injustícia”. Albiach també ha reivindicat el paper dels comuns: “Quan som decisius, la política es posa al centre”.

 

La líder dels comuns a Catalunya ha destacat els acords per revertir la reforma laboral, l’augment de recursos per les escoles bressol, la retirada dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, la reducció de taxes universitàries, la reversió de les retallades en dependència, l’ingrés mínim vital, les polítiques contra la violència de gènere, la derogació de la ‘llei mordassa’ i la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut