Suspiria, un aquelarre de bruixes i de sang, de Luca Guadagnino, director de Call Me by Your Name, arriba als cinemes aquest dimecres. Guadagnino ha adaptat el clàssic de Dario Argento de 1977 amb Dakota Johnson i Tilda Swinton com a protagonistes. La cinta va ser l’encarregada d’inaugurar el Festival de cinema de Sitges 2018. També s’estrena aquesta setmana i doblat al català el film d’animació En Ralph destrueix internet. Una de les estrenes més esperades és la producció de Netflix Roma, la premiada nova pel·lícula d’Alfonso Cuarón, que es projecta als Cines Verdi de Barcelona a partir de dimecres i que es podrà veure a la plataforma a partir del 14 de desembre.
Una jove ballarina arriba a una acadèmia de dansa a Alemanya, però aviat descobrirà que guarda un sinistre secret. Aquest és l’argument de la pel·lícula de Dario Argento de l’any 77 i també es podria aplicar amb el llargmetratge que signa Guadagnino. Tot i això, hi ha més diferències que similituds entre les dues pel·lícules, més enllà de la importància en l’estètica i en algunes escenes extremes.
Guadagnino signa una pel·lícula amb tocs de terror i suspens, gairebé antagònica al drama romàntic de Call Me by Your Name, que va rebre molts reconeixements. Suspiria 2018 està protagonitzada per Dakota Johnson, Chloë Grace Moretz, Mia Goth i Jessica Harper, que també va participar en el film original d’Argento. La banda sonora ha estat creada per Thom Yorke, líder de la reconeguda banda Radiohead.
Tilda Swinton va presentar la cinta a Sitges on va rebre el Gran Premi Honorífic de mans del director JA Bayona. Swinton va protagonitzar un dels moments més emotius de la història certamen quan va començar el seu discurs dient, entre llàgrimes, que aquest guardó significava molt per a ella. L’actriu va explicar que el seu pare havia mort aquell matí i que havia dubtat si anar a Sitges a recollir aquest premi. Tot i això, va dir que finalment es va decidir recollir-lo “per la fantasia”.ç
En Ralph destrueix internet (Rich Moorei Phil Johnston, 2018)
El film infantil En Ralph destrueix internet arriba en català als cinemes. En el llargmetratge d’animació més esperat de la setmana, el trenca-murs, juntament amb la seva amiga Vanellope von Schweetz, surt dels videojocs per explorar un nou món emocionant i extens: internet. Allà haurà de trobar un peça de recanvi que salvi Sugar Rush, el joc on els dos es van conèixer. La seqüela, que s’estrena el 5 de desembre, està plena de referències a l’univers Disney, amb aparicions de molts dels personatges més coneguts de l’estudi, com les princeses Disney, els superherois de Marvel i fins i tot els Stormtrooper de Star Wars.
Roma (Alfonso Cuarón, 2018)
De forma limitada als cinemes, s’estrenarà aquest dimecres Roma del mexicà Alfonso Cuarón abans que es projecti a Netflix el pròxim 14 de desembre, cinta que va guanyar el Lleó d’Or a la millor pel·lícula a la passada edició del Festival de Venècia. ‘Roma’ segueix la història d’una treballadora domèstica Cleo (Yalitza Aparicio) i de la seva companya de feina Adela (Nancy García García), d’origen mixteca, que treballen per una petita família a la colònia Roma, un veïnat de classe mitjana. És la crònica d’un any complicat en la vida d’una família de classe mitjana a la dècada dels 70 a Ciutat de Mèxic. Cuarón es va inspirar en les dones de la seva infantesa i fa una oda artística al matriarcat que ha transformat el seu món.
Rodada en blanc i negre, aquesta pel·lícula representa el primer projecte del cineasta des de l’aclamada i oscaritzada Gravity (2013). A més dels Verdi de Barcelona, es podrà veure als Cines Verdi i Verdi Alberto Aguilera de Madrid.
Kursk (Thomas Vinterberg, 2018)
També arriba a la pantalla Kursk. La cinta, basada en fets reals, narra la història del naufragi del submarí nuclear rus K-141 l’agost del 2000, a causa d’una explosió, i les negligències governamentals que hi va haver. Mentre que alguns mariners lluiten per sobreviure dins del submarí, les famílies lluiten contra els obstacles polítics i per salvar els tripulants. Aquesta coproducció franc-belga compta amb un repartiment de luxe, encapçalat per Colin Firth. Thomas Vinterberg retorna a la direcció d’actors internacionals, cosa que no feia des que va estrenar Lejos del mundanal ruido, fa tres anys.
Apuntes para una película de atracos (León Siminiani, 2018)
El film documental Apuntes para una película de atracos és la crònica d’una amistat entre Elías, un director de cinema, i Flako, el lladre de bancs més buscat durant la crisi econòmica a l’estat espanyol, conegut com El Robin Hood de Vallecas. Malgrat que quan es coneixen un es troba a la presó i l’altre al carrer, ambdós tenen un objectiu comú: fer una pel·lícula d’atracaments. León Siminiani dirigeix aquest llargmetratge, que arriba el dimecres 5 de desembre a les sales de cinema, essent l’única estrena de producció espanyola de la cartellera.
Robin Hood (Otto Bathurst, 2018)
Otto Bathurst dirigeix aquesta enèsima versió del clàssic Robin Hood, interpretat en aquest film per Taron Egerton. El protagonista decideix formar una banda de bandits i endinsar-se en una aventura contra la corona d’Anglaterra, que està plena de corrupció, fet que beneficia els més rics i perjudica els més pobres. Per això, Robin Hood decideix fer justícia pel seu compte, robant als que més tenen per ajudar als més desfavorits.
https://www.youtube.com/watch?v=6FYIJD81PNA
El regreso de Ben (Peter Hedges, 2018)
Arriba als cinemes, el drama familiar El regreso de Ben, dirigit per Peter Edges i protagonitzat pel seu fill Lucas Hedges i Julia Roberts. D’una banda, Hedges interpreta a Ben Burns, un noi de 19 anys amb un problema d’addicció a les drogues i que retorna a casa la vigília de Nadal. Roberts, per la seva banda, es posa en el paper de la mare, que durant unes 24 hores farà tot el possible per evitar que el seu fill i la seva família s’ensorrin.
Rey de los ladrones (James Marsch, 2018)
Rey de los ladrones gira entorn d’un grup de veterans retirats que decideixen fer un atracament multimilionari. La cinta, que també s’estrena el 5 de desembre, està basada en fets reals: un dels atracaments més importants de la història de Gran Bretanya realitzat, sorprenentment, per lladres de la tercera edat. Aquesta producció britànica, dirigida per James Marsch, està protagonitzada per actors de la talla de Michael Cane, Tom Courtenay, Jim Broadbent i Ray Winstone, entre d’altres.
Galveston (Mélanie Laurent, 2018)
El 7 de desembre arriba a la pantalla gran Galveston, basada en la novel·la homònima de Nic Pizzolato, creador de True Detective. Mélanie Laurent debuta en la direcció en anglès amb aquest thriller, que explica la història de Roy Cady -interpretat per Ben Foster- un sicari a qui se li ha diagnosticat un càncer. Davant la sospita que el seu cap vol eliminar-lo del mapa, Roy intenta escapar a un horitzó desconegut. En aquest camí, coneixerà a una jove -interpretada per Elle Fanning- que li donarà l’oportunitat de donar un nou sentit a la seva vida.