El barri del Poble-sec de Barcelona ha viscut aquest dijous dos desnonaments de famílies vulnerables que vivien en pisos de grans propietaris. En tots dos casos, el Sindicat de Barri del Poble-sec havia fet una crida a aturar-los i ha intentat frenar les execucions judicials amb protestes al carrer. Tanmateix, la presència d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra ha acabat facilitant el compliment de les ordres de la judicatura.
Els activistes denuncien que la policia els ha amenaçat amb noves denúncies per haver intentat aturar els desnonaments. En un dels casos, a més, s’ha detingut un desnonat per una requisitòria judicial prèvia. El primer desnonament s’ha produït arran d’un desplegament de diverses dotacions d’antiavalots dels Mossos des de les set del matí entorn del número 43 del carrer Concòrdia. En un dels pisos de l’edifici vivia una mare i la seva filla menor d’edat. La plataforma pel dret a l’habitatge del barri ha assegurat que l’ordre no havia estat notificada. El regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, també ha expressat a Twitter que tot i la presència d’una menor d’edat “no hi ha hagut cap avís previ a Serveis Socials”. El regidor dels comuns ha responsabilitzat el departament d’Interior de la Generalitat de no informar del cas.
Tot seguit, s’ha produït una segona execució judicial. En aquest cas, quan han arribat els Mossos com a policia judicial ja hi havia una vintena de persones assegudes davant la porta del número 141 del carrer Nou de la Rambla. En la mateixa línia del que ha anat succeint en altres desnonaments recents, el responsable de l’operatiu d’antiavalots s’hauria apropat als concentrats i els hauria advertit que si no s’aixecaven i marxaven, quedarien denunciats per la llei 04/2015 o ‘llei mordassa’, asseguren fonts del Sindicat de Barri del Poble-sec. La plataforma veïnal remarca que finalment se’ls ha expulsat “de manera violenta”, se’ls ha identificat i els han repetit que els arribaria una denúncia.
Un desnonament tot i l’informe de vulnerabilitat
En el segon cas, els desallotjats eren una família formada per una mare, una filla i un nen d’un any, a més d’un quart company de pis. Aquest home ha acabat detingut per un motiu aliè al desnonament, han concretat fonts policials i judicials.
El cas de l’expulsió judicial d’aquesta família també ha comportat la indignació del govern municipal. Segons indiquen fonts del consistori, els Serveis Socials havien emès un informe de vulnerabilitat que, a més, acreditava que no existia alternativa residencial. El jutge, però, hauria considerat que l’oferiment d’un recurs d’emergència per part del consistori suposava a la pràctica l’existència d’una alternativa residencial i amb aquest argument hauria mantingut l’execució judicial, mantenen des de l’Ajuntament. “Tots hauríem de reflexionar sobre el que passat”, ha expressat Marc Serra, alhora que ha recordat la vigència de la moratòria sobre els desnonaments del govern espanyol.
Per la seva part, el Sindicat de Barri del Poble-sec afegeix que la situació d’aquesta família desnonada és especialment vulnerable, ja que es troben “sense documentació per a la residència a Espanya”. Alhora, denuncien que havien estat enganyats per la propietat, a qui atribueixen haver convençut la família perquè visqués de lloguer sense contracte durant un any amb la promesa d’un arrendament legal en un futur pròxim. Aquest plantejament mai no s’hauria complert, insisteixen, i el desenllaç ha estat una ordre de desnonament que s’ha acabat executant aquest matí.