El volum de sol·licitants de protecció internacional a Catalunya va arribar a les 7.016 sol·licituds el primer semestre de l’any, front les 7.876 demandes de tot l’any passat. A Espanya les dades són similars, en tot l’any passat n’hi van haver 54.050 i el primer semestre d’enguany han estat 55.498. Des del 2013, i tot i que al conjunt de la Unió Europea des del 2015 es redueix el nombre de sol·licitants de protecció internacional, a Espanya les demandes han anat augmentant. A Catalunya s’ha multiplicat per 14 el nombre de sol·licitants de protecció internacional des del 2013. Per altra banda, les sol·licituds pel Certificat de primera acollida, que inclou 120 hores de formació en llengua catalana, coneixements laborals i de la societat catalana, s’han triplicat en relació amb l’any passat. El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha destacat que el servei suposa un “empoderament” de les persones que s’hi acullen.
Pel que fa al Servei de primera acollida, en els primers sis mesos del 2019 s’han tramitat 5897 noves sol·licituds, ja sigui cursant la formació o acreditant-ne els coneixements, mentre que en el mateix període de l’any passat van ser 1947. Aquest servei està adreçat a les persones estrangeres immigrades, refugiades i catalanes retornades que acaben d’empadronar-se a Catalunya i l’ofereix conjuntament la Generalitat de Catalunya i els ens locals i agents socials. Els sol·licitants d’aquest servei estan encapçalats pel col·lectiu marroquí, seguits pel colombià i l’hondureny, tots ells amb més de 450 sol·licituds durant el primer semestre del 2019. Terrassa, l’Hospitalet i Lleida són els ajuntaments que més certificats han lliurat, ha exposat Amorós.
Es mantenen les sol·licituds pel reagrupament familiar
En la presentació del Balanç d’activitats de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del primer semestre de 2019, Amorós també s’ha referit a les sol·licituds per al reagrupament familiar, que es mantenen. Durant els sis primers mesos de 2019 s’han tramitat 6436 sol·licituds d’informes per acreditar l’adequació de l’habitatge, tant per demanar un nou reagrupament familiar com per renovar les autoritzacions de residència de familiars ja reagrupats.
Aquestes sol·licituds s’han mantingut estables en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Per nacionalitats, torna a destacar el col·lectiu marroquí (33,4%) molt lluny del 14,9% de sol·licitants pakistanesos i el 6,3% de sol·licitants indis. Per altra banda, han augmentat un 16,8% els sol·licitants d’informes d’integració. El primer semestre de 2019 s’han tramitat 6877 sol·licituds d’informes per acreditar el grau d’integració amb l’objectiu d’obtenir l’arrelament social (6457) o renovar la residència temporal (420).
Respecte al mateix període de l’any passat les sol·licituds per obtenir l’arrelament social han augmentat un 19,7% mentre que les que són per renovar la residència temporal han decrescut un 14,6%. El perfil de les persones sol·licitants no ha variat, es tracta d’un home (57,2%) que té entre 30 i 44 anys (52,6%). Procedeixen principalment del Marroc (17,7% amb majoria d’homes), Hondures (15,4% amb majoria de dones) i del Pakistan (11,7% amb majoria d’homes).
Per altra banda, continuen disminuint els sol·licitants per a l’adquisició de la nacionalitat. Pel que fa als informes sobre l’esforç d’integració per a l’adquisició de la nacionalitat s’han rebut 32 sol·licituds, quan el mateix període de l’any passat van ser 98. En conjunt, els sol·licitants tenen passaports de 10 països diferents i la principal nacionalitat és la marroquina (34,4%) seguida de la pakistanesa (21,9%).
Augmenten les consultes al servei d’atenció especialitzada
Augmenten un 45,5% les consultes en el servei d’atenció especialitzada en estrangeria, que aquest primer semestre han estat 19241 i el primer semestre de l’any passat van ser 13223. La majoria de les consultes, sis de cada deu, provenen de les administracions públiques, principalment ajuntaments, mentre que el 37,5% les han formulades ciutadans estrangers.
Hi ha hagut més expedients iniciats i menys consultes ateses pel servei d’Acompanyament al Reconeixement Universal. En el primer semestre del 2019 s’han atès 1756 consultes i s’han iniciat 698 nous expedients. Més de la meitat de les 1756 consultes s’han atès telefònicament i el 56,4% s’han atès per correu electrònic. En gairebé la meitat dels casos el motiu ha estat resoldre dubtes sobre equivalències de titulació. El perfil dels 698 nous expedients iniciats correspon a una dona d’entre 30 i 44 anys, nascuda a un país d’Amèrica del Sud, titulada en Ciències Socials o Jurídiques que està ocupada.