La consellera de Cultura, Laura Borràs ha ofert un esmorzar informatiu aquest matí de dimecres. La conferència de la consellera ha anat precedida de la presentació de José Manuel Lucía Megias, catedràtic de Filologia Romànica de la Universitat Complutense de Madrid. El professor ha relacionat a Borràs amb el Quijote, en una analogia que ha continuat la consellera. La introducció, com després s’ha desprès, mostra la pulcritud en les formes que vol mantenir la consellera amb totes les relacions amb la capital del Regne.
Les relacions amb el ministre de Cultura, segons ha pogut saber La República, són cordials i fluides. Entre l’estiu i l’inici del curs, la consellera s’ha reunit en tres ocasions amb el ministre. Com comenta l’equip de la consellera, ara Madrid té el “recull de greuges” de la cultura catalana i s’espera una resposta. La resposta, però, marcarà la cordialitat futura de les relacions. Tal com s’explica a La República, des de Madrid el PSOE està cercant com pot imatges de distensió entre els dos governs, unes imatges, que han de tenir una traducció en l’acord i solució dels greuges plantejats, segons l’administració catalana.
En ser preguntada per la situació política, Laura Borràs, ha declarat la seva obediència total al mandat de Catalunya, alhora que una “desobediència de vegades davant la injustícia (sic)”. La consellera ha descrit el dia 20-S com una agressió, alhora que ha dit que “no es podia haver imaginat mai el que va passar després”. Laura Borràs ha comparat la situació dels catalans amb el mite de Prometeu, i el seu càstig amb els presos. D’altra banda ha volgut demostrar com, també, la situació actual demostra la decisió d’Antígona; “allò que importa de la tragèdia és que el valor de la legitimitat de la sang s’imposa sobre la legitimitat de la llei”, ha comentat. La conselleria s’ha mostrat partidària de la restitució dels polítics a l’exili, mostrant la intensió de deixar el càrrec el dia que Lluís Puig pugui entrar dins les fronteres nacionals.
Preguntada per La República sobre la commemoració del referèndum del dia 1-O, la consellera ha anunciat la inauguració el mateix dia de l’exposició “55 urnes per la llibertat” a l’Arts Santa Mònica. Una exposició que va inaugurar Lluís Puig el dia 15 de juny a Brussel·les i que actualment es troba a Perpinyà. En aquest sentit també ha anunciat que les cartes enviades per ciutadans particulars als presos polítics seran guardades a l’Arxiu Nacional de Catalunya.