L’Audiència de Barcelona ha validat la conclusió del sumari dictada pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona contra una quarantena d’excàrrecs del Govern, funcionaris i empresaris per l’organització de l’1-O i la internacionalització del ‘procés’, i ara haurà de decidir si els aplica l’amnistia, si presenta qüestions prejudicials o queda algun tràmit pendent. La magistrada instructora deia que ella no podia aplicar l’amnistia perquè no pot arxivar un procediment de sumari, cosa que l’Audiència ara ha confirmat. Per tant, el cas queda gairebé a punt per anar a judici, però abans el tribunal haurà de decidir què fa amb les sol·licituds d’amnistia dels processats, segons han avançat diversos mitjans i ha confirmat l’ACN.
L’embolic jurídic es va iniciar quan la secció 21 de l’Audiència, que era l’encarregada de jutjar els polítics, funcionaris i empresaris, va tornar la causa a la instructora perquè prengués una decisió sobre l’amnistia, en haver inclòs a les diligències altres investigats, encara no processats, pel presumpte desviament de fons per a la internacionalització del ‘procés’, procedents del jutjat d’instrucció 18. Aquesta resolució judicial de l’octubre passat sostenia que no cal dictar el processament d’aquests últims encausats per determinar si se’ls pot aplicar o no l’amnistia, sempre que els fets estiguin “perfilats amb nitidesa”. A la interlocutòria, l’Audiència reiterava que no era l’òrgan judicial competent per aplicar l’amnistia i, per tant, el sobreseïment de la causa, perquè no tenia “cobertura legal” per poder realitzar-lo, sinó que ha de ser la jutgessa instructora.
Però la instructora va recordar que ella no pot dictar l’arxivament d’un sumari, sinó que ho ha de fer el tribunal jutjador, en aquest cas, l’Audiència. Per això, ara probablement la magistrada tornarà a enviar la causa, ja conclosa, a una altra secció de l’Audiència, i el tribunal haurà de decidir si aplica l’amnistia, si tira endavant el judici o presenta qüestions prejudicials.
Entre els processats pels preparatius de l’1-O als quals se’ls atribueix diversos delictes hi ha l’expresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach; els exdirectors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, respectivament; l’exdelegat del Govern davant de la UE Amadeu Altafaj; l’exsecretari general del Diplocat Albert Royo i l’exinterventora de la Generalitat Rosa Vidal, entre d’altres.