La Fundació Arrels ha detectat un total de 334 punts on hi ha elements d’arquitectura hostil vers les persones sense sostre. Els elements d’arquitectura hostil s’han localitzat a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat, arran d’un projecte que s’ha dut a terme amb la participació d’una quinzena de centres educatius de les dues ciutats que tenia per objectiu crear un mapa col·laboratiu que recollís tots els elements hostils detectats pels alumnes.
La iniciativa, en la qual han participat prop de 500 alumnes, s’ha dut a terme entre el 6 i el 19 de febrer, i consistia a fer fotografies dels elements d’arquitectura hostil que els i les estudiants anessin localitzant en aquests dies a diferents punts de les seves respectives ciutats. Tots els punts hostils detectats poden consultar-se al mapa que Arrels va crear el 2018 i que continua obert a la col·laboració; el mapa ja recull 540 punts arquitectònics hostils situats a diferents ciutats catalanes.
Dels 334 elements detectats, 312 es localitzen a Barcelona i 22 a l’Hospitalet de Llobregat. Normalment, són portals blindats amb reixes, boles de formigó a l’entrada peatonal dels pàrquings, esglaons amb punxes a l’aparador de comerços o bancs individuals al carrer. Des d’Arrels critiquen que aquesta arquitectura “hostil” prolifera cada cop més a Barcelona i la seva àrea metropolitana, a la vegada que denuncien que és un “reflex de la criminalització” que pesa sobre les persones que viuen al carrer.