Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

L’Àrea Metropolitana de Barcelona promou l’ús d’aigua regenerada per millorar les reserves del Llobregat

La mesura arriba a partir d’un acord entre l’organisme supramunicipal i l’Agència Catalana de l’Aigua

|

- Publicitat -

En un intent d’evolucionar el concepte de gestió sostenible de l’aigua, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) abocarà de forma contínua aigua regenerada al riu Llobregat. “Històricament sempre hem tingut molta dependència hídrica del Ter, generant un impacte medi ambiental que hem de revertir”, apunta Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB.

Publicitat

A causa de l’episodi de sequera de l’estiu del 2007, es va acordar la construcció d’una Estació de Regeneració d’Aigües per tenir recursos en cas de necessitat extrema. Durant la crisi econòmica es va aturar l’activitat a l’equipament, però durant aquest temps l’AMB n’ha fet un treball de manteniment per, com es fa ara junt amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua, tornar a engegar la instal·lació.

“Fins ara l’aigua residual arriba al Prat i s’aboca al mar un cop ha passat els filtres de l’Estació Depuradora”, apunta Àlex Prada, responsable de sanejament de l’AMB. L’ERA permet anar més enllà del primer tractament i, “amb l’ajuda d’un component químic”, s’extreu de l’aigua tota la matèria orgànica. La regeneració bàsica possibilita utilitzar l’aigua pel rec agrícola, activitat industrial i neteja, entre altres. L’avançada, de l’Estació de Regeneració d’Aigua, permet injectar l’aigua a l’aqüífer del Baix Llobregat

El preu just de l’aigua

Des d’AMB també han volgut incidir en l’estat de la tarifa de l’aigua. En els darrers anys, la tarifa ha disminuït un 4% en el rebut, que suposa un estalvi de 13 milions d’euros anuals per la ciutadania. El decrement es va produir, tot i que des de les Aigües de Barcelona havien demanat un increment.

Ara la tarifa s’ha de tornar a revisar, ja que des de les Aigües de Barcelona han tornat a proposar que s’incrementi un 4,1 %. Però el govern de l’AMB va proposar aturar aquesta pujada, el passat 27 de novembre al ple del Consell Metropolità, ja que han detectat un increment a l’empresa de 31 milions d’euros superiors als previstos. Davant d’aquesta situació, l’AMB revisarà l’origen exacte del desequilibri, per establir de forma definitiva l’actualització de les tarifes de cara al 2019.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí