L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimecres la continuïtat del projecte de l’Antic Teatre al seu local del barri Gòtic. Coincidint amb la presentació de la programació artística dels 20 anys l’alcaldessa, Ada Colau, ha avançat que el consistori negocia amb la propietat la compra del local perquè sigui de propietat municipal abans que venci l’actual contracte de lloguer.
En paral·lel el govern municipal iniciarà demà mateix els tràmits per declarar l’Antic equipament d’interès cultural, una via per poder expropiar el local si no s’arriba a un acord amb el propietari. Colau també ha dit que, en cas que l’equipament passi a ser públic, mantindrà la seva personalitat com a projecte artístic comunitari.
“S’ha trobat la via administrativa per garantir que l’Antic Teatre continuarà”, ha dit Ada Colau des de l’interior del teatre, que ha esclatat en aplaudiments. L’alcaldessa ha oficialitzat que el consistori no només ja està en converses amb la propietat per adquirir l’immoble si no que, com a darrer recurs, engega els tràmits per si calgués arribar a expropiar-lo.
La comissió de govern municipal iniciarà demà aquesta via amb l’obertura d’un expedient per declarar l’Antic Teatre com a equipament cultural, una consideració necessària si finalment cal recórrer a la via administrativa de l’expropiació. Fonts municipals han confirmat a l’ACN que la intenció del consistori és arribar a un acord amb la propietat el més aviat possible, i no exhaurir el marge que existeix fins que venci l’actual contracte de lloguer que té amb els gestors de l’espai, el 2026.
Les gestions municipals s’han produït des que l’any 2020 l’Antic Teatre va denunciar que el propietari els havia ofert renovar el lloguer a partir de 2026 però amb un augment dràstic de 1.500 euros a 7.500, una quantitat deien inassumible. Des del teatre van reclamar la implicació de les institucions per “salvar” l’equipament.
Colau lloa el model de l’Antic Teatre
Segons ha relatat Colau, el procés “ha costat molt”, però finalment l’Ajuntament està en disposició de comprar l’immoble. L’alcaldessa ha lloat la proposta cultural que es desenvolupa a l’Antic Teatre. “És difícil aguantar 20 anys en ciutats que estan trinxades per l’especulació i la gentrificació, i encara més tirar endavant projectes culturals únics, singulars, de les perifèries múltiples i contraculturals”, ha dit.
Colau ha volgut matisar en aquest sentit que amb l’adquisició de l’equipament no es vol “homogeneïtzar” la seva proposta cultural i ha establert un paral·lelisme amb la compra del Teatre Arnau. “Ja veurem com serà la gestió, però s’ha de mantenir la singularitat del projecte”, ha reblat
De la seva banda, la fundadora i directora de l’Antic Teatre, Semolina Tomic, ha fet un discurs abrandat i emocionat en defensa del model cultural d’aquest teatre i de la seva relació indestriable amb els veïns com a projecte comunitari. Tomic també ha fet un tímid agraïment a la “clase política”, a la qual ha recordat no obstant això les “moltes decisions polítiques” que els han afectat durant 20 anys, com una important reforma de l’espai que es va exigir fa uns anys.