L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) no s’ha quedat de braços plegats davant l’informe plagat de falsedats i errors que els Mossos d’Esquadra van enviar al Tribunal Suprem en resposta a la petició d’aquest de conèixer tots els detalls del fracàs de l’operatiu policial per a detenir Carles Puigdemont. L’informe policial qualifica l’entitat independentista de “terrorisme nacionalista blanc” i d'”amenaça alta”, així com de formar part d’un col·lectiu de “marxisme leninisme independentista”. Per aquest motiu, així com per la mateixa actuació policial del passat 8 d’agost, la Comissió Jurídica i Seguretat de l’ANC ha enviat un requeriment a la nova consellera d’Interior, Núria Parlon, en el qual exigeix una investigació dels fets i la depuració de responsabilitats.
A ulls de l’entitat, l’informe que els Mossos han remès al Tribunal Suprem és “més propi” de la “policia franquista” que “d’una policia democràtica”, i compara la policia catalana amb la Brigada Político Social i les Brigades d’Informació franquistes, acusant-la també de “tergiversar” els fets ocorreguts el 8 d’agost.
L’Assemblea, a banda d’exigir explicacions i la depuració de responsabilitats, també reitera la seva condemna contra el dispositiu policial desplegat el dia del ple d’investidura, subratllant que aquest buscava impedir la manifestació independentista en suport a Carles Puigdemont. L’entitat assenyala que la manifestació es va comunicar prèviament però que, així i tot, la policia va intentar impedir que transcorregués amb normalitat amb una actuació “desproporcionada” que demostra una clara “manca de neutralitat”, i que va causar “lesions als manifestants que pacíficament volien accedir al Parlament”.
“Aquesta actitud i incriminacions fetes cap a una manifestació comunicada seguint els tràmits establerts, suposa un atac a la llibertat d’expressió, de manifestació i llibertat d’associació i considera aquestes organitzacions perilloses per discrepar políticament dels acords d’investidura fets pel PSC-ERC i Comuns. No és deure de la policia democràtica incriminar i denunciar les entitats o persones que manifestin discrepàncies davant de les institucions, l’actuació dels partits o polítics, sinó protegir el lliure exercici de totes les opinions, per incòmodes que siguin” expressa l’ANC al comunicat.