L’ajuntament de Barcelona va presentar ahir a la premsa quatre opcions d’ampliació del MACBA. Les alternatives que ha elaborat el consistori situen el nou edifici al pas entre la plaça Joan Coromines i la plaça dels Àngels. Aquestes opcions presentades, però, comporten inevitablement la destrucció dels murals fets per Eduardo Chillida i Keith Haring. Les dues obres situades just a la zona de pas entre la plaça Joan Coromines i la plaça dels Àngels, quedarien a la paret mitgera del nou edifici. El mural de Chillida va ser fet el 1998 i és un dels exemples més notables de mural ceràmic de l’artista basc. L’obra de Keith Haring, Tots junts podem aturar la sida va ser fet el 1989 i restaurat el 2014 com a homenatge al pintor. En un primer moment va ser pintat a la plaça Salvador Seguí (el 1989 era on s’hi trobaven més xeringues). El mural de denúncia va ser fet desinteressadament, tot i que en aquell moment l’artista estava molt cotitzat.
Les quatre propostes municipals són ampliar el museu a l’actual CAP Raval (edifici Sert) passant-hi les oficines i aularis (l’operació depèn de Patrimoni de la Generalitat); Utilitzar la primera planta del pàrquing soterrani de la Plaça dels Àngels. Ampliar el Convent dels Àngels i ocupar l’actual Arxiu i una Escola Bressol. I, finalment, construir un nou edifici al costat del MACBA, al solar municipal lliure cedit al CCCB.
Les noves alternatives seran exposades a la pròxima reunió executiva del MACBA. De les quatre, el Consistori aposta per una ampliació de l’actual Edifici Meier amb un edifici de nova construcció a la zona d’accés a la Plaça Joan Coromines des de la plaça dels Àngels, de dues plantes i una extensió subterrània que en total sumaria 3.000 metres quadrats. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i el comissionat de Cultura, Joan Subirats, han defensat aquest dijous davant els grups municipals que aquesta opció és fins i tot millor que la de la Capella perquè ofereix més espai al museu, assegura la connexió entre els dos edificis i resol l’accés a l’auditori del MACBA. Pin ha valorat que qualsevol de les seves “opcions” són viables per tenir un CAP “en condicions dignes” (a la Capella) i una ampliació del MACBA “que respongui a les necessitats culturals del museu”.
Segons ha pogut saber La República, aquestes alternatives han estat elaborades durant les últimes setmanes, a remolc de la polèmica als mitjans de comunicació. D’aquest fet es pot deduir una falta de preparació evident en la gestió dels espais urbans del nord del Raval. Com ha destacat algun rotatiu, les noves propostes han estat presentades com un as a la màniga. Fet que concorda amb la informació rebuda sobre l’elaboració dels nous plans.