L’Ajuntament de Sant Julià de Ramis (Gironès) està determinat a recuperar els diners que la dictadura franquista va espoliar al municipi, i troba una manera de reviure la batalla judicial que el Tribunal Suprem va donar per morta i acabada mesos enrere. El municipi reclama que l’Estat retorni 136.000 euros a les arques municipals, que és la xifra d’espoli que tenen quantificada, tot i que altres fonts apunten que aquesta ascendeix fins als 11,38 milions d’euros.
La batalla per fer justícia i recuperar els recursos econòmics robats pel franquisme continua per a l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis; després que el Suprem tombés el recurs interposat pel consistori en aquesta qüestió, l’equip d’advocats del consistori ha trobat una escletxa en la recentment aprovada Llei de Memòria Democràtica.
Concretament, la llei fixa el termini d’un any per recopilar dades per fer una auditoria que quantifiqui els perjudicis provocats per la dictadura. Els lletrats centren l’atenció en l’article 31 del redactat, que literalment “reconeix el dret a la restitució dels béns comissats i les sancions econòmiques produïdes per raons polítiques, ideològiques, de consciència i de creença religiosa durant la Guerra Civil i la dictadura”. Això, concreta l’advocat Antoni Quintana, no tan sols inclou paper moneda, sinó també obres d’art o edificis. Com que el consistori ja tenia aquestes xifres, l’equip municipal farà constar els diners espoliats, a la vegada que s’oferirà a vehicular les reclamacions particulars dels hereus localitzats.
“El que pretenem amb aquestes instàncies és pujar un esgraó més en tot aquest afer, que el bufet d’advocats que represento no ha oblidat mai”, subratlla Quintana. “I honestament, pensem que tard o d’hora s’arribarà a indemnitzar tota aquesta gent”, afegeix.