L’Ajuntament de Barcelona ha avisat que no hi haurà “impunitat” per als responsables de les agressions homòfobes. Ho ha dit el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, després que s’hagin produït tres agressions amb sis víctimes en diferents punts de la ciutat aquest cap de setmana passat. Una d’elles va tenir lloc a la platja del Somorrostro, on un grup de quatre persones va apallissar dues parelles d’homes gais. “Farem l’impossible per identificar els agressors, detenir-los i posar-los en mans de la justícia”, ha assegurat Serra. El consistori també ha aprofitat per fer arribar un missatge de “tranquil·litat” al col·lectiu, recordant que es tracta d’un “episodi puntual”. “Tenim les eines per donar una resposta contundent”, ha afirmat.
Totes les agressions van tenir lloc el dissabte en diferents punts de la ciutat de Barcelona. Una d’elles va passar al barri de Gràcia, una segona al costat de l’Auditori i una tercera a la platja del Somorrostro. Aquesta darrera va ser també la més violenta, ja que en les altres dues no consten lesions de caràcter físic contundent.
En el darrer cas, un grup d’entre 4 i 5 persones d’uns 30 anys van atacar a dues parelles d’homes gais amb cops de puny i puntades de peu. Una de les víctimes va patir ferides de gravetat, amb diversos hematomes i una fractura maxil·lar. De moment, no hi ha indicis clars que els tres episodis estiguin relacionats entre si, tot i que una de les línies d’investigació dels casos contempla aquesta possibilitat, a l’espera que els pròxims dies es concreti la informació.
Tal com ha detallat l’ajuntament, els tres casos van requerir l’activació del protocol per combatre l’LGTBIfòbia, una feina que, afirmen, va funcionar de forma “fluïda” amb la implicació de tots els agents socials, institucionals i policials que hi van treballar coordinadament. Aquest matí, Serra s’ha reunit amb el president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, per analitzar i avaluar la situació.
Serra ha apuntat que els fets ocorreguts són “inusuals”, tant per la “quantitat d’agressions” en un sol cap de setmana, com per la “gravetat” d’una d’elles. Així, ha negat que hi hagi hagut un increment d’episodis d’aquest tipus recordant que aquest 2021 s’han quantificat un total de “28 casos en el que portem d’any”. Al 2020 en van ser 60 i al 2019, una cinquantena. “Ens movem en unes xifres similars”, ha assenyalat Serra, “però serem durs amb agressions que busquin sembrar l’odi en una ciutat tan diversa com Barcelona”.
En la mateixa línia s’ha pronunciat Rodríguez, que per un costat, ha volgut remarcar la “gravetat” de la situació, però per l’altre ha valorat la importància de disposar d’un protocol “pioner” per donar assistència a les víctimes. “Demanem a les institucions que facin tot el possible per tenir una ciutat amable i segura, s’ha d’aturar l’imaginari d’impunitat”, ha dit.
Segons el president de l’Observatori contra l’Homofòbia, en el que porten d’any, la seva entitat ha comptabilitzat a Catalunya un total de 76 incidències amb 80 víctimes. “La violència és estructural, i necessitem instruments i eines que ens permetin lluitar contra les situacions d’odi que afecten diferents col·lectius, com a societat no podem permetre que es naturalitzi”, ha subratllat.
Pel que fa als Mossos d’Esquadra, el cos ha rebut 30 denúncies per agressions homòfobes durant el primer trimestre del 2021. En el mateix període de l’any passat van ser 36.
Situar les agressions per facilitar la “prevenció”
Un dels objectius del consistori, tal com ha explicat Serra, és facilitar la ubicació de les agressions, per tal de poder treballar en “la prevenció”. Si bé, abans de la pandèmia de la covid-19, aquestes se situaven en zones d’oci nocturn, com és el cas de Sant Martí, Ciutat Vella o Sants-Montjuïc, ara han notat un increment dins de les mateixes comunitats de veïns.
Per això, el regidor ha apuntat que no n’hi ha prou en actuar després de casa succés, sinó que s’ha d’anticipar la feina. “No només a partir d’un àmbit reactiu, sinó també preventiu”, ha afegit. De fet, el consistori ha reconegut que feina molt de temps que no veien una agressió amb un “grau de violència” tan elevat, un fet que els “preocupa”.
Així, Serra ha considerat que ara és moment d’escoltar les víctimes, a més de garantir la seva atenció psicològica i jurídica. Preguntat per si l’ajuntament es postularia com a acusació popular, ho ha descartat, afegint que amb la fiscalia de delictes d’odi, “l’acusació està suficientment blindada”.
Paral·lelament, i també en referència a les agressions homòfobes d’aquest cap de setmana passat, el Tinent de l’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, les ha titllat d’absolutament “lamentables” aquest matí durant l’acte de presentació del nou Grup de Platges i ha afirmat que els fets ja estan sent investigats pels Mossos d’Esquadra. A més, Batlle ha afegit que tant la Guàrdia Urbana com els serveis socials ja han prestat atenció a les víctimes.
Agressions “intolerables”
Qui també s’ha volgut pronunciar al respecte, ha estat el sindicat CCOO, que ha condemnat les múltiples agressions que s’ha produït a Barcelona. “És intolerable que l’orientació sexual de les persones, identitat o expressió de gènere siguin motiu d’insults i en aquest cas de múltiples agressions”, ha lamentat el sindicat.
En aquest sentit, ha recordat que ja són “76 les agressions a Catalunya des de l’inici del 2021” i ha reivindicat que fan falta mesures “contundents” envers aquests actes perquè no quedin impunes “sembrant la por” cada vegada més dins del col·lectiu LGTBI.